ZA NENOŠENJE MASKE I DO 30.000 EVRA: Poslanici u skupštini Crne Gore raspravljali o izmenama zakona o zaštiti stanovništva

I. D. S.

18. 05. 2021. u 06:20

CRNOGORSKI poslanici su raspravljali o predlogu izmena i dopuna zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

ЗА НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ И ДО 30.000 ЕВРА: Посланици у скупштини Црне Горе  расправљали о изменама закона о заштити становништва

Foto Skupština.me

Predložene izmene, kako objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja, imaju za cilj unapređenje kontrole epidemioloških mera protiv virusa korona. Nove odredbe propisuju da Vlada radi sprečavanja širenja zaraze može da donosi mere zabrane ulaska stranaca i obustavlja rad privrednih objekata, a predviđeno je da Komunalna inspekcija ima mogućnost da izriče novčane kazne zbog nepoštovanja zdravstvenih mera.

Izmenama propisa definisana je obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Za nenošenje maske predviđena je kazna od 30 evra za građane, a za preduzeća i do 30.000 evra.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je pojasnila da je izmenama zakona sveobuhvatnije određena nadležnost inspekcija i komunalne policije i bliže određuje karantin i definiše kućna samoizolacija.

DPS BOJKOT

DPS neće učestvovati u radu plenuma, radnih tela i odbora za izbornu reformu, saopštio je poslanik te partije Danijel Živković. Razlog je "bahato ponašanje vladajuće većine".

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da još nije vreme da se kroz izmene zakona donese odredba kojom se ne bi kažnjavali građani zatečeni u kršenju mera, a imaju potvrdu o revakcinaciji. Podržala je i sankcionisanje osoba koje ne poštuju epidemiološke mere, ali poručila da zakon mora za sve biti jednak, te da sankcije ne smeju biti selektivne.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da bi, kada procenat revakcinisanih pređe 30 odsto, trebalo propisati da se može kretati u malim grupama na otvorenom bez maske.

Poslanik albanske Force Genci Nimanbegu ne podržava kažnjavanje građana zbog nenošenja maske na otvorenom prostoru i na plovilima, jer smatra da to ugrožava turizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna