IMENA PO ZNAMENITIM NOVLJANIMA: U Herceg Novom imenuju ulice i postavljaju biste zaslužnim građanima (FOTO)

V. VUJNOVIĆ

14. 05. 2021. u 18:33

SPOMEN - bista Stevanu Raičkoviću na Toploj, spomen ploče hercegnovskim zadužbinarima Ani i Milivoju Zlokoviću u Bijeloj, ulice koje će nazive dobiti po značajnim Novljankama i Novljanima, samo su deo Programa za postavljanje spomen obeležja na području hercegnovske opštine.

ИМЕНА ПО ЗНАМЕНИТИМ НОВЉАНИМА: У Херцег Новом именују улице и постављају бисте заслужним грађанима (ФОТО)

Foto: V. V.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo objasnila je da su zadovoljeni svi formalni, zakonski preduslovi da ovaj Program usvojen prošle godine bude realizovan.

Iz Sekretarijata su u proteklom periodu intenzivno komunicirali sa resornim Ministarstvom i Komisijom za postavljanje spomen obeležja, te od Vlade Crne Gore pribavili saglasnost za davanje naziva ulici po košarkašici Gordani Bogojević Kovačević i postavljanje spomen-biste Stevanu Raičkoviću, što je bilo obavezno jer od njihovih smrti nije proteklo više od 20 godina.

Imenovanje ulica trebada bude doprinos kulturnom turizmu, ali i prilika da hercegnovski školarci, građani gosti budu upoznati sa znamenitim ličnostima grada.

- Veoma je bilo važno da se prisetimo znamenitih Novljana, da negujemo kulturu sećanja jer,kultura nisu samo manifestacije i festivali, već moramo da se osvrnemo na sve one ljude koji su u prethodnom periodu ostavili značajan trag u kulturi i našem sećanju. Ovaj Program upravo je vrednovao takve ličnosti, objašnjava Zambelić Pištalo.

Da u Herceg Novom oživljava kultura sećanja potvrđuje činjenica da je u prethodnom periodu Herceg Novi konačno dobio spomen-ploču u čast Zuka DŽumhura, ulicu zadužbinarke Elize Lombardić, a uskoro bi trebalo da budu postavljene spomen-biste prvom hercegnovskom gradonačelniku Jeftu Gojkoviću i spomenik Mirku Komnenoviću takođe jednom od najznačajnijih novskih načelnika, ali i humanisti, dobrotvoru, zadužbinaru.

Među onima koji će dobiti ulice tokom ove godine su Pjer Loti, francuski mornarički oficir ali i književnik, pesnik zaljubljen u Bokeljku, Paskvalu Ivanović, zatim Leso Pavković, Ilija Kišić u Zelenici, Mladen Crnogorčević, Kirilo Cvjetković, Miroslav Štumberger u Baošićima, Petar Želalić, Petar Šerović, vladika Simeon, Danica Popivoda i Ignjatije S. Zloković u Bijeloj, Milivoj i Ana Zloković, dr Simo Milošević i Mato Đuranović u Kamenarima, a Petar Zambelić na Luštici.

Herceg Novi je u mestima duž rivijere konačno dobio i ulicu Mimoze, Hrastovu, Kumborskih ribara i Obalu Crvenih mornara,

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)