VELIKA AKCIJA U CRNOJ GORI: Sedam čeških državljana spaseno sa jedrenjaka

B.Dabić

09. 05. 2021. u 12:08

NAKON što su ostali bez goriva kod Ulcinja, sedam osoba na jedrilici ''Rigor” spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) uveli su u barsku luku, na sigurno.

ВЕЛИКА АКЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Седам чешких држављана спасено са једрењака

Foto: B.D.

Ovo je prva ozbiljnija akcija ove godine u kojoj su učestvovali državni organi zaduženi za traganje i spašavanje na moru, a pod koordinacijom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL).

Na jedrilici koja je u čarteru, bili su češki državljani. Oni su jedrilicom iz luke Bar u subotu krenuli ka Grčkoj, međutim, naspram Ade Bojane ostali su bez goriva.

Angažovali su privatno lice da tankuje gorivo. Nakon toga blokirao je i motor pa su Česi bili primorani da traže pomoć preko Pomorsko operativnog centra putem radio veze.

Zbog kvara Česi su promenili pravac i krenuli ka Baru.

Spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama dokazali su u subotu veče  svoju osposobljenost u akciji spašavanja broda “Rigor” koji je ostao bez pogona  nadomak rta Mendra kod Ulcinja, kazao je Žarko Lukšić, pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u UPSUL.

U kasnim popodnevnima satima UPSUL je primio informaciju od Sektora granične policije (SGP) iz Bara da se na području ulcinjskog akvatorijuma nalazi plovni objekat “koji je kontaktirao Pomorsko operativni centar sa Dobre Vode putem pomorske radio veze”.

- Oko 21:15 jedrilica nije uspela da startuje motor i našla se u opasnosti blizu svetionika Mendra, udaljena nekih 100 metara od stenovite obale, a manji čamac “Galeb” koji joj je dopremio gorivo, krajnjim naporima je odbijao jedrilicu od obale. Nakon primljene informacije o statusu ''Rigora'', UPSUL je u spašavanje odmah iz Luke Bar uputio  spasilački čamac SAR-3 sa posadom Jasmin Koković, Marko Čejović i jedan pripadnik SGP Bar - kaže Lukšić.

- SAR 3 je prihvatio jedrilicu u tegalj oko 22:30, i tada su se  sva plovila bezbedno uputila nazad u luku Bar. 

- Akcija spašavanja je trajala oko sat vremena - kazao je Lukšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a