NA TRPEZI DOMAĆI KROMPIR: Ministarstvo poljoprivrede interveniše u cilju plasmana tržišnih viškova

M. SEKULOVIĆ

28. 04. 2021. u 06:34

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore intervenisaće u cilju plasmana tržišnih viškova krompira. Na taj način na tržište Crne Gore biće plasirano više od milion kilograma iz domaće proizvodnje.

НА ТРПЕЗИ ДОМАЋИ КРОМПИР: Министарство пољопривреде интервенише у циљу пласмана тржишних вишкова

Foto A. Stevanović

Ovo je saopštio ministar poljoprivrede i šumarstva, Aleksandar Stijović, po čijem nalogu će to biti urađeno sa ciljem zaštite crnogorskih proizvođača. Resornom ministarstvu zahteve je uputilo više desetina poljoprivrednika koji su dostavili podatke o količinama merkatilnog krompira koje imaju na lagerima i koje nisu mogli da prodaju zbog nedostatka tržišta usled izostanka turističke sezone u 2020.

- Poslali smo stručnu komisiju koja je obišla sve proizvođače i ustanovila da se radi o količinama od oko dva miliona kilograma krompira na teritoriji Crne Gore - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, koje je uvelo privremenu interventnu meru za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova krompira crnogorskih proizvođača i tom prilikom objavljen je javni poziv.

Otkupna cena merkantilnog krompira usaglašena je na iznos od 0,23 evra po kilogramu u neto iznosu, što je daleko više u odnosu na okruženje, od čega se 0,05 evra po kilogramu odnosi na podršku povlačenju i skladištenju, čime se crnogorskim proizvođačima obezbedio kontinuirani otkup krompira i sačuvao njihov prihod od poljoprivrede.

ZADOVOLjNI

- ČEKAM da dobijem odluku Ministarstva i da isporučim krompir, koji je dobro rodio i tradicionalno je dobrog kvaliteta. Ovakva odluka stiže u pravom trenutku - kaže Avdul Adrović (na slici), predsednik ZZ "Vrbica" i jedan od najvećih proizvođača žita i krompira u Crnoj Gori.

Foto M. Sekulović

Do sada su brojna preduzeća povukla sa tržišta skoro 700.000 kilograma viškova krompira crnogorskih poljoprivrednika. Ta mera će trajati do 1. juna ove godine, a akcijom su obuhvaćeni svi proizvođači koji su prijavili viškove u količinama iznad pet tona.

- Na ovaj način, u veoma teškoj godini sa ograničenim plasmanom, izašlo se u susret domaćim proizvođačima. Čuvajući crnogorskog poljoprivrednika, ponudili smo tržištu Crne Gore domaće proizvode, odličnog kvaliteta i povoljne cene, što pokazuje da se može naći model da i trgovci i proizvođači budu zadovoljni - kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati