MINISTARSTVO PRAVDE OBAVEŠTAVA JAVNOST: Izrađeni predlozi Zakona o izmenama Zakona o Sudskom savetu i sudovima

V. K.

27. 04. 2021. u 18:49

MINISTARSTVO pravde, ljudskih i manjinskih prava obaveštava javnost da je izradilo i uputilo u zakonodavnu proceduru predlog Zakona o izmenama Zakona o Sudskom savetu i sudijama i predlog Zakona o izmenama Zakona o sudovima, u cilju prevazilaženja v.d. stanja u Vrhovnom sudu i stvaranja mogućnosti da novi predsednik najviše sudske instance bude izabran na period od pet godina u postupku koji će biti u potpunosti usklađen sa Ustavom i evropskim standardima, kao i sa zahtevima stručne i šire javnosti.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ ОБАВЕШТАВА ЈАВНОСТ: Израђени предлози Закона о изменама Закона о Судском савету и судовима

Foto: V. K.

- U proteklom periodu, za vreme trajanja v.d. stanja na čelu Vrhovnog suda, nijedan od dva raspisana javna oglasa Sudskog saveta nije doveo do izbora predsednika ovog suda, što se, pored ostalog, negativno reflektuje na rad Sudskog saveta i celokupnog sudstva, a time i na vladavinu prava u Crnoj Gori.

Prema sadašnjim zakonskim rešenjima, čija se izmena predlaže, uloga Sudskog saveta je marginalizovana i gotovo obesmišljena zbog toga što Opšta sednica Vrhovnog suda Crne Gore predlaže samo jednog kandidata Sudskom savetu. Na taj način, Sudski savet praktično nema mogućnost da bira predsednika Vrhovnog suda, osim da se saglasi ili ne saglasi sa predlogom koji dobija od tog suda, a čime se dovodi u pitanje nadležnost Sudskog saveta da bira predsednika Vrhovnog suda koja je izričito propisana članom 128 Ustava Crne Gore.

Predloženim zakonskim izmenama propisuje se, uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja Opšte sednice Vrhovnog suda, da predlog za izbor predsednika Vrhovnog suda sadrži tri kandidata, umesto sadašnjeg rešenja koje propisuje da taj predlog sadrži samo jednog kandidata. Takođe, predviđeno je da se predlog kandidata za izbor predsednika Vrhovnog suda utvrđuje običnom, a ne dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda. Normirana je i pravna situacija za slučaj da se na listi kandidata nađu tri ili manji broj kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor.

Predložene izmene su u saglasnosti i sa odredbom člana 22 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja propisuje da se sudije Evropskog suda za ljudska prava biraju većinom glasova sa liste od tri kandidata. Predložene zakonske izmene jednoglasno su podržane od svih članova Sudskog saveta. Važno je istaći da je Sudski savet, osim prethodno datog pozitivnog mišljenja, doneo odluku da zastane sa objavljivanjem odluke o raspisivanju novog oglasa za izbor predsednika Vrhovnog suda, uz opravdano očekivanje da će predložene izmene u najkraćem roku biti razmatrane i usvojene u Skupštini Crne Gore.

Shodno tome, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predložilo je da ove zakonske izmene stupe na snagu danom objavljivanja u “Službenom listu Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024