VLADA IZMEĐU POMIRENJA I SMENE: Ima li izlaza u atmosferi naraslih tenzija u vladajućoj većini u Crnoj Gori

V. KADIĆ

13. 04. 2021. u 20:18

DA li bi eventualno pomirenje premijera Zdravka Krivokapića i ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, moglo staviti tačku na trzavice u Vladi, ili bi ono samo prolongiralo neslaganja u vladajućoj većini do prvog narednog iskušenja? Najavljena smena Leposavića, zbog njegovog stava oko Srebrenice, produbila je krizu u Vladi, što potvrđuje i Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta.

ВЛАДА ИЗМЕЂУ ПОМИРЕЊА И СМЕНЕ: Има ли излаза у атмосфери нараслих тензија у владајућој већини у Црној Гори

Foto: D. Milovanović

- Pozvali smo Krivokapića da razreši krizu tako što će se pomiriti sa Leposavićem - izjavio je Knežević, a njegov stranački kolega Andrija Mandić kaže da će DF podržati Vladu, ali ne i smenu ministra pravde Vladimira Leposavića.

O smeni Leposavića odlučivaće poslanici Skupštine Crne Gore, dok termin sednice još nije određen. Ono zbog čega je pre dva dana propao sastanak premijera sa liderima vladajuće većine bilo je saznanje Milana Kneževića da je Krivokapić uoči tog sastanka vodio tajni razgovor sa Milom Đukanovićem.

- I neće da nam kaže o čemu je pričao sa Milom. Verovatno je na pomolu nova koalicija sa DPS-om - sumnjičav je Nebojša Medojević.

Politički analitičar Igor Damjanović, za "Novosti", kaže da naelektrisanu situaciju dodatno destabilizuju postupci premijera Krivokapića.

- Premijer je napustio sastanak sa liderima parlamentarne većine nakon što se ispostavilo da se istog dana van očiju javnosti sreo sa predsednikom Đukanovićem. Naknadno objašnjenje da se radilo o "pripremnom sastanku" zvuči detinjasto, jer tehničke detalje zvaničnih sastanaka dogovara administracija, a ne državni funkcioneri, naročito ako se ti funkcioneri u javnosti ne podnose - kaže Damjanović.

Naš sagovornik upozorava da sporost, a u važnim segmentima i potpuni izostanak željenih i potrebnih promena, vodi ka mobilizaciji pristalica bivšeg režima sa jedne, i razočaranja ljudi koji su za promene glasali, sa druge strane.

- Prethodnih nedelja imali smo priliku da vidimo da pristalice bivšeg režima na svojim skupovima pevaju ustaške pesme iz Tompsonovog repertoara, a i da sa fašističke retorike počinju da prelaze na konkretna dela - procenjuje Damjanović. - Zabeleženo je više napada na građane svih vera i nacija koji ne podržavaju politiku bivšeg režima. Vrhunac predstavlja napad na uniformisane vojnike i oficire Vojske Crne Gore. Umesto nužne reakcije na širenje mržnje, od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića dobili smo poruku da policija pod njegovom ingerencijom neće hapsiti.

Na spuštanje tenzija u Crnoj Gori pozvali su u utorak iz Evropske komisije i ambasada SAD i Francuske u Podgorici, apelujući na što hitnije otvaranje političkog dijaloga.

IMOVINA KRIVOKAPIĆA

PREMIJER Zdravko Krivokapić je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio premijersku platu od 1.796 evra. Kao profesor na Mašinskom fakultetu, uz učešće na međunarodnim projektima i vršeći naučnu delatnost on je tokom prošle godine prihodovao 22.350 evra. Krivokapić je prijavio da je vlasnik stana od 123 m2, koji je kupio od Univerziteta Crne Gore, i placa od 672 m2. Na poklon je dobio plac od 30.000 m2, a vlasnik je i placa od 421 m2 i kuće od 143 m2, koju je takođe dobio na poklon. Njegova supruga Jasminka nasledila je plac od 1.601 m2 i kuću od 133 m2. U prihodima članova zajedničkog domaćinstva premijer je prijavio godišnje primanje njegove supruge od 4.032 evra (336 evra mesečno). Krivokapić u vlasništvu ima dva vozila - "ford fokus" iz 2005. i "reno 4" iz 1999. godine, a njegova supruga "opel astru" iz 2016.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!