POD GOLUBINJOM SE "ISKRCA" 40 MIGRANATA DNEVNO: Ovih dana iz Podgorice prema Pljevljima najbrojniji putnici sa Bliskog istoka

M. D.

07. 04. 2021. u 05:55

NAJSEVERNIJI grad Crne Gore, kao jedno od mesta na ruti kroz Crnu Goru, ponovo je interesantna destinacija migrantima koji žele da se domognu država Zapadne Evrope.

ПОД ГОЛУБИЊОМ  СЕ ИСКРЦА 40  МИГРАНАТА ДНЕВНО: Ових дана из Подгорице према Пљевљима најбројнији путници са Блиског истока

Foto M. Drobnjak

U gradu na Breznici i putnom pravcu Pljevlja - Metaljka - Čajniče primetan je sve veći broj migranata sa Bliskog istoka. Najbrojniji putnici na autobuskim linijama iz Podgorice prema Pljevljima su upravo migranti, pa nije retkost da se jedna linija na ovom pravcu, zbog povećanog interesovanja putnika, pojača sa dodatnim vozilima. Događa se, da se samo u jednom dolasku na Autobusku stanicu u Pljevljima, "iskrca" i do 40 migranata.

PEŠAČE NOĆU

RANIJE su se migranti od Pljevalja do ispred Graničnog prelaza Metaljka uglavnom snalazili za prevoz. Međutim, u poslednje vreme odlučuju se na pešačenje do susednog Čajniča udaljenog 52 kilometra. Migranti deo granice između opština Pljevlja i Čajniča prelaze, van graničnog prelaza, uglavnom noću.

Većina njih se kratko zadržava u gradu pod Golubinjom, a nakon odmora nastavljaju put prema Republici Srpskoj i BiH.

Foto M. Drobnjak

Sabina Talović, iz otvorenog humanitarnog centra "Bona Fide" iz Pljevalja, navela je da je za protekle tri godine samo kroz ovaj centar prošlo oko 9.000 migranata.

- Oni obično u Crnu Goru ulaze kod graničnog prelaza Božaj da bi posle registrovanja, putovanje nastavili iz Podgorice preko Pljevalja i onda većinom prema granici sa Bosnom.

Foto M. Drobnjak

U vreme ratnih sukoba u Siriji najviše migranata je u Crnu Goru ulazilo iz ove države, da bi kasnije priliv migranata bio značajno pojačan iz Alžira, Maroka, Aganistana, Iraka, Pakistana i Irana - kažu u ovom centru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024