KONOBARI NA IVICI: Ugostitelji najavili inicijativu za ocenu ustavnosti zabrane rada

I. D. S.

06. 04. 2021. u 07:39

NVO Ugostitelji Crne Gore najavili su inicijativu za ocenu ustavnosti mera koje su se odnosile na zabranu rada ugostiteljskih objekata u cilju suzbijanja pandemije virusa korona, a koje su, kako navode, dovele do drastičnog pada prometa u tom sektoru, a radnike i ugostitelje do ruba egzistencije.

КОНОБАРИ НА ИВИЦИ: Угоститељи најавили иницијативу за оцену уставности забране рада

Foto Vlada CG

- Po ugledu na pojedine zemlje regiona, ali i zemlje Evropske unije tražićemo da Ustavni sud oceni da li su nam tim merama bila ugrožena osnovna ljudska prava. Smatramo da su mere, koje su povremeno od marta prošle godine na snazi, suprotne Ustavu zbog čega smo na rubu egzistencije bez adekvatne podrške države kao što to radi većina zemalja Evropske unije i to upravo onih čija privreda ne zavisi od turizma i ugostiteljstva kao što je slučaj sa Crnom Gorom - poručili su ugostitelji.

- Iskustva tih zemalja daju nam za pravo da kažemo da su naši zahtevi koje smo dostavili Vladi opravdani i zasnovani na realnim osnovama. Zato verujemo da ćemo najkasnije u sredu dobiti poziv Vlade kako bismo započeli rešavanje dostavljenih zahteva, a čije usvajanje rešava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu.

OTVORENE BAŠTE U NEKIM GRADOVIMA

POSLEDNjIM merama Ministarstva zdravlja, koje su na snagu stupile u četvrtak, otvorene su bašte ugostiteljskih objekata u Podgorici, Cetinju, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama i Ulcinju. Mere koje važe do četvrtka 9. aprila, podrazumevaju da za stolom u baštama mogu da sede dva gosta. Pored toga, u Budvi i Tivtu dozvoljen je rad ugostiteljima do 21 čas. U Nikšiću i Šavniku kafići i restorani su i dalje zatvoreni.

Iz te NVO napominju da je na osnovu podataka sa kojima raspolažu, zabeležen pad prometa u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva od 70 do 90 procenata. Takođe, bez posla u ovim sektorima od marta prošle godine, navode, ostalo je više od 8.000 ljudi.

Podršku su dobili i od predstavnika hotelijera iz Kotora, te su poručili da su spremni da se zajedno bore kako bi, koliko-toliko, spremno dočekali predstojeću turističku sezonu koja je, po oceni mnogih, već pod znakom pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista