ZA VRAĆANJE DUGOVA ČAK 307 MILIONA: Opozicija kritikuje ekonomsku meru privremenog finansiranja ugroženih firmi

Z. Z.

30. 03. 2021. u 09:39

U PRVOM kvartalu, Ministarstvo finansija utrošilo je 814 miliona evra na osnovu mesečnih rešenja o privremenom finansiranju, saopšteno je iz NVO "Institut alternativa".

ЗА ВРАЋАЊЕ ДУГОВА  ЧАК 307 МИЛИОНА: Опозиција критикује економску меру привременог финансирања угрожених фирми

Foto: Depositphotos

To je, tvrde, 40 odsto prošlogodišnjeg budžeta koji je bio dve milijarde i 60 miliona. Najviše, 307 miliona, potrošeno je za vraćanje dugova, preko 200 miliona za tekuće izdatke i 143 miliona za socijalnu zaštitu, stoji u analizi Instituta.

Privremeno finansiranje koje je od početka januara na snazi oštro kritikuje opozicija, pa je pokrenut i postupak utvrđivanja zakonitosti takvog rešenja pred Ustavnim sudom. Damir Šehović, iz Socijaldemokrata, smatra da je celi postupak nelegitiman i da bi u analizu trebalo da se uključi Državna revizorska institucija.

- Ubeđen sam da se privremeno finansiranje u Crnoj Gori primenjuje na nezakonit i neustavan način. Zato smatram da bi na jedan vrlo kvalitetan, ozbiljan i kompetentan način to pitanje da sagleda DRI - poručio je Šehović.

Foto: Arhiva

U Državnoj revizorskoj instituciji svesni su manjkavosti privremenog finansiranja na centralnom nivou. Smatraju da takvo finansiranje bolje funkcioniše na lokalnom nivou, ali kako kaže predsednik Senata, Milan Dabović, Vlada postupa po zakonu izdvajanjem 1/12 prošlogodišnje potrošnje. Problem je ukazuje, ako prispele obaveze ne može da pokrije opredeljeni iznos.

- Postoji jedan član u organskom zakonu o budžetu koji kaže da Vlada ima neograničeno pravo plaćanja kada je u pitanju otplata obaveza prema ino-kreditorima. Ta odredba u zakonu postoji da država ne bi gubila kredibilitet pred međunarodnim institucijama. Da ne postoji takav član u zakonu, parlament bi jednostavno mogao da kaže mi nećemo da otplaćujemo kredite - ukazao je Dabović.

ISTA MERA I U APRILU?

PREMA zakonu i Ustavu, Vlada bi do 31. marta morala da utvrdi predlog budžeta za 2021. i da ga prosledi u Skupštinu na razmatranje. Iz izvrše vlasti su više puta ponovili da će to učiniti početkom ove sedmice. Zasada svi su izgledi da će Ministarstvo finansija doneti rešenje o privremenom finansiranju i za april.

Preliminarni podaci, ocenjuje on, izvesno vode ove godine ka još jednom zaduživanju. Obrazlaže i zašto.

- Prema prvim procenama koje smo mi napravili na osnovu dobijenih podataka, mada napominjem treba ih uzeti sa rezervom, jer nisu još relevantni, u prvom kvartalu tekuće godine potrošeno je više od 800 miliona evra. To je enormna suma novca. To će omogućiti funkcionisanje principa jedne dvanaestine do jednog roka, datuma. A šta dalje? Kako ako ne bude dovoljno novca, ako se ne ostvare projekcije o prihodima od turizma, ako država u tom slučaju nema alternativni ekonomski program? U takvoj situaciji mora se pribeći novom zaduživanju - rekao je Dabović pred članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Branislav Radulović, član Senata DRI, smatra da bi trebalo doraditi zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kako bi privremeno finansiranje bilo detaljnije uređeno. Za reviziju poručuje, da su pravila jasna, radi se nakon što parlament razmotri i usvoji nalaze i preporuke za završni račun budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri