SEKLI, PA PALILI ŠUME: Ministar Aleksandar Stijović nastavlja sa sređivanjem stanja u šumarstvu

M. SEKULOVIĆ

18. 03. 2021. u 07:39

"RAŠČIŠĆAVANjE" šuma od koncesionara koji su vršljali i nemilice sekli drveće jer su im "kroz prste" gledali odgovorni ljudi, na čelu sa doskorašnjim direktorom Uprave za šume, Nusretom Kalačom i bivšim ministrom poljoprivrede, Milutinom Simovićem, započelo je podnošenjem krivične prijave koju je tužilaštvu uputilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

СЕКЛИ, ПА ПАЛИЛИ ШУМЕ: Министар Александар Стијовић наставља са сређивањем стања у шумарству

Foto Vlada CG

O javašluku koji je devastirao šume na severu svedoče i meštani koji tvrde da su koncesionari išli toliko daleko, da su koristili lažne pečate i palili šume, kako bi sakrili svoja nedela.

Na stolu ministra poljoprivrede i šumarstva Aleksandra Stijovića i njegovih saradnika, nalazi se obimna dokumentacija koja će pokazati da su crnogorski tajknuni pod plaštom "patrotizma i odbrane države", opljačkali stotine miliona evra!

Zločin namerno zapaljena šuma, Foto M. S.

Odgovorni u resornom ministarstvu i Upravi za šume su gledali "kroz prste" koncesionarima "Podgor Produkt" DOO Rožaje i "Pelengić trejd" iz Bijelog Polja, koji su se u društvenim šumama ponašali kao njihovi vlasnici. Nemilosrdno su sekli šumu ne poštujući koncesione ugovore, pa čak i posle njihovog isteka. To je trajalo dok meštani Plava nisu ustali i zabranili seču firmi "Pelengić trejd", kojom će se Ministarstvo tek baviti, ali i državni organi.

GORELE KUĆE, SENA, ŠKOLA

IZA požara koji je asocirao na kataklizmu, za koji se tvrdi da su ga izazvale šumokradice, ostale su stravične slike, jer u razmaku od 2-3 dana izbilo je čak 60 požara na 18 lokaliteta. Izgorele su i kuće u Kaluđerskom Lazu i Nurkovićima, seno, pomoćni objekti, a u Dacićima i zgrada škole!

O onome što je ovaj koncesionar uradio na području čakorskih šuma, govori i potpredsednik MZ Kaludra, Milutin Ralević.

- Išli su toliko daleko da su koristili lažne pečate, ali i palili šume, kako bi sakrili svoja nedela. Imamo i snimke načinjene dronom, a o svemu su obavešteni državni organi - kaže Ralević, koji je nedavno posle napada koncesionara pomoć zatražio u beranskoj bolnici!

Da je "šumarska mafija" decenijama nesavladiva na području Rožaja, kaže i jedan prerađivač drveta, koji zbog toga što, kako tvrdi, nije bio u dogovoru ni sa kim iz Uprave za šume, nije mogao da prehrani svoju porodicu, jer jednostavno nije dobio odobrenje za seču nijednog kubika.

- Kalač i njegovi ljudi, ali i u centrali DPS, odlučivali su o svemu. Ja nisam bio sa njima i propao sam, kao i neki ljudi u Beranama - kaže ovaj čovek, koji tvrdi da je šumarska mafija sredinom maja odlučila da svoje pohare sakrije ogromnim požarom!

Iz Uprave za šume su nemušto odgovarali na pitanja o šteti, a opštinska komisija je utvrdila da je najveća šteta u gazdinskoj jedinici Crnja-Ibarac, gde je opožareno 136,94 hektara šuma.

- Tamo se bukvalno dogodila katastrofa - kazao je predsednik Opštine Rožaje Rahman Husović, čija je komisija utvrdila da je šteta 300.000 evra!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri