UGROZIĆETE ZDRAVLJE LJUDI: DNP Pljevlja poručuje da je neprihvatljiva izgradnja asfaltne baze u naselju Potrlica

M. D.

01. 03. 2021. u 15:43

DEMOKRATSKA narodna partija, kao članica Demokratskog fronta, najoštrije osuđuje nameru investitora da gradi asfaltnu bazu u gradskom pljevaljskom naselju Potrlica, saopštili su iz te političke stranke.

УГРОЗИЋЕТЕ ЗДРАВЉЕ ЉУДИ: ДНП Пљевља поручује да је неприхватљива изградња асфалтне базе у насељу Потрлица

Foto: M. D.

- Upozoravamo sve koji pružaju podršku realizaciji ove sulude ideje na činjenicu da bi se time drastično povećao nivo zagađenosti vazduha u Pljevljima i dodatno ugrozilo zdravlje i život Pljevljaka. Pljevlja su svakako jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i izgradnja asfaltne baze u neposrednoj blizini grada bila bi kap koja je prelila čašu, ne samo za meštane Mesne zajednice Potrlica već i za sve građane Pljevalja - istakli su iz Opštinskog odbora Demokratske narodne partije ( DNP).

Oni poručuju da Pljevljaci neće prihvatiti da budu zamorčići u eksperimentu određenih pojedinaca kod kojih očigledno vlada izopačeno razmišljanje da nije strašno povećavati nivo zagađenosti u gradu koji je ionako drastično zagađen. Konkretna lokacija, odnosno prostor na kojem živi više domaćinstava, je u ekološkom smislu zbog blizine površinskog kopa Rudnika uglja svakako drastično ugrožen, što pokazuju svi rezultati merenja nivoa zagađenosti.

Stoga, po njima, ova vrsta bezobzirnosti sadržana u namjeri da se baš na ovoj lokaciji izgradi asfaltna baza zaslužuje najsnažniji otpor i protest ne samo mještana konkretnog naselja, već svih Pljevljaka.

- Izgradnja asfaltne baze na udaljenosti od svega 2,3 kilometra od centra grada apsolutno je neprihvatljiva za svakog razumnog Pljevljaka. Imajući u vidu mikrolokaciju i zatvorenost kotline realizacija ove ideje bila bi pogubna, posebno imajući u vidu da svaka asfaltna baza proizvodi akumulaciju i emitovanje velike količine kancerogenih materija. Primera radi, udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Mojkovca je 8,3 kilometra, asfaltna baza u Baru je udaljena od centra grada 6 kilometara, dok je udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Podgorice 8 kilometara - kazali su iz DNP-a dodajući da lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima, koja će zasigurno biti veliki zagađivač vazduhamora biti pažljivo određena u skladu sa potrebom da proizvede najmanju moguću štetu po zdravlje građana i životnu sredinu.

Foto: DNP

Iz DNP-a napominju da je zastrašujuća činjenica da se u Pljevljima poslednjih meseci bilježe sve lošiji podaci o nivou prirodnog priraštaja, zbog čega se apsolutno mora voditi računa o svakom potezu koji može dodatno da ugrozi opstanak ove sredine i navede ljude na dalje odseljavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri