SAČUVATI KANLI KULU: Nastavljeni radovi na sanaciji klitišta u Starom gradu (FOTO)

V.V.

07. 02. 2021. u 16:35

STARO hercegnovsko klizište u širem pojasu oko drevne Kanli kule uveliko se ispituje. Urađeno je sedam od 12 predviđenih bušotina, a dogovoren je nastavak radova, kaže Bojana Mitrić iz Odseka za tehničku pripremu Uprave javnih radova.

САЧУВАТИ КАНЛИ КУЛУ: Настављени радови на санацији клитишта у Старом граду (ФОТО)

Foto: V.V.

Istražni radovi su kasnili. Izvođač je, prema njenim rečima, pravo da obavi istražne radove  stekao u maju prošle godine, pa uradio bušotine, koje  nisu bile u Starom gradu već na nepristupačnim lokacijama.

- Od 12 planiranih izdvojeno je sedam bušotina, a onda je u posao obustavljen zbog zabrane izvođenja građevinskih radova. Pandemije korona virusa ograničila je istraživanja. Zato je početkom decembra prošle godine potpisan aneks ugovora. Sada nas čeka istraživanje na još pet bušotina koje su locirane u Starom gradu, objasnila je Mitrić.

Foto: V.V.

 

 

KLIZIŠTE NA TRI HEKTARA

Da postoji  klizište od magistrale do crkve Sv. Arhanđela u Starom gradu, na Belavisti, koje je i prouzrokovalo  oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova 2017. godine, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo UT uslove za rekonstrukciju tvrđave. Klizište zahvata površinu  od preko tri hektara. Izrada projekta sanacije poverena je firmi Geotehnika Montenegro. Finansijer je  Uprava javnih radova Crne Gore sa oko 220 hiljada evra.

Izvođača su  upozorili da može doći do problema sa vlasnicima ugostiteljskih objekata koji se nalaze  u blizini lokacija na kojima će  biti obavljeno istraživanje. Mežutim, objašnjeno je  da su površine na kojima će biti istražne bušotine  terena u  opštinskom vlasništvu. Doneto je rešenje nadležnog  Sekretarijata, dozvola za  radove u okviru projekta sanacije Kanli kule.

Iz Herceg festa su  informisali da je zbog bušenja na stepništu kod Kanli kule, oštećen kamen.

– Neophodno je  da se kamen zaštiti i da se do bušotine omogući prilaz mašini, pa i na način da se demontira kamen i posle popločavanjem površina vrati u prvobitno stanje. Moramo početi pripremne radnje u Starom gradu, na pet lokacija. Trebalo bi obezbediti da se to uradi najkvalitetnije i pronaći ljude koji su kvalifikovani. Imate garancije banke i polisu osiguranja, objašnjava Mitrić.

Savetnik predsednika hercegnovske Opštine Nenad Vitomirović  objasnio je da postoji problem prilaza samo jednoj bušotini sa istočnog dela i kroz jedan od ulaza u Stari grad.

Dragomir Vukašinović  iz firme Geotehnika Montenegro iz Nikšića, koja obavlja istražne radove, objasnio je da bi radovi na preostalih pet lokacija  trebalo da budu završeni za mesec. Nakon toga  biće omogućena izrada projekta sanacije tla i tvrđave Kanli kula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina