TRAŽE SPAS OD BANKROTA: Ministar Stijović o "Plantažama" koje duguju više od 30 miliona evra

Z. Z.

04. 02. 2021. u 06:34

PODGORIČKE "Plantaže" pred bankrotom. Ukupan dug kompanije je 38 miliona evra.

ТРАЖЕ СПАС ОД БАНКРОТА: Министар Стијовић о Плантажама које дугују више од 30 милиона евра

Foto "Plantaže"

Neophodna intervencija države od pet miliona da se spasi preduzeće u kojem je zaposleno 600 radnika. Zbog lošeg upravljanja, političkog zapošljavanja, ali i kupovine stanova, neko mora odgovarati za situaciju koja je nastala u podgoričkom gigantu, rekao je Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, i poručio da ko god je prljao ruke nije zaštićen i da će biti procesuiran.

Prokomentarisao je da više od mesec ispituju stanje u podgoričkim "Plantažama" i da su nalazi katastrofalni.

- Ogromna su dugovanja prema zaposlenima i državi. Na ime nepravilno obračunatog startnog dela zarade zaposlenima se duguje 700.000 evra. Po osnovu jubilarnih nagrada 58.000, po osnovu limita za menadžere 1,4 miliona. Za otpremnine se duguje 511.000 evra.

PLASMAN VINA U INOSTRANSTVU

"PLANTAŽE" imaju nagomilane zalihe vina koje treba plasirati u Rusiju, Veliku Britaniju, skandinavske zemlje i Kinu, a tu je uloga ambasadora veoma važna, smatra Aleksandar Stijović (na slici). Takođe, treba obezbediti veću prisutnost na domaćem tržištu, gde je zastupljenost samo 22 odsto.

Zbog sudskih sporazuma kompanija će, procene su, izgubiti više od 170.000. Kada su u pitanju porezi i doprinosi dug 1. februara je više od 4,5 miliona. To znači da "Plantaže" 1. februar državi i zaposlenima duguju skoro sedam i po miliona evra - naveo je Stijović.

Posebno se osvrnuo na dugovanja prema kreditorima. Konstatovao je da kompanija kasni u otplatama zaduženja pa je vrlo teško, kako je istakao, da se ispregovara sa potencijalnim kreditorima o reprogramu zajmova.

Foto Privatna arhiva

- "Plantaže" su zadužene u gotovo svim poslovnim bankama. Ukupna glavnica duga je skoro 21,5 milion evra, dok kamate na te izose su više od dva miliona. Po tom osnovu, znači, dug je 23,8 miliona evra - dodao je Stijović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna