VAUČERI PROSVETI I ZDRAVSTVU: Vlada pripremila novi paket podrške od 163,4 miliona za privredu i građane

Z. Z.

28. 01. 2021. u 07:39

VLADA će na današnjoj sednici usvojiti tzv. krizni paket pomoći građanima i privredi "težak" 163,4 miliona evra.

ВАУЧЕРИ ПРОСВЕТИ И ЗДРАВСТВУ: Влада припремила нови пакет подршке од 163,4 милиона за привреду и грађане

Foto arhiva

Predviđena je, između ostalog, podrška ranjivim kategorijama vredna sedam miliona evra. I ta pomoć biće podeljena u prvom kvartalu ove godine.

Konkretno, jednokratnu pomoć od 100 evra dobiće oni koji su na kraju prošle godine bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Korisnici materijalnog obezbeđenja porodice koji imaju do dva člana primiće pomoć od 50 evra, a oni čija domaćinstva broje tri ili više članova po 100 evra. Svi penzioneri čija su primanja manja od minimalca, odnosno 222 evra, dobiće jednokratnu pomoć od 50 evra. Toliko je opredeljeno i za korisnike ličnih invalidnina. Zdravstveni i prosvetni radnici, najavljeno je, dobiće od države turističke vaučere od 200 evra, koje posredstvom domaćih turističkih agencija mogu iskoristiti do 1. juna.

SUBVENCIJE I KREDITI

U PAKETU podrške predviđene i subvencije na zarade, ali i za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije. Turizam će dobiti umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, turoperateri subvencije. Ovo je prvi segment pomoći. Drugi, koji će uključiti kreditnu podršku preko Investiciono razvojnog fonda, biće usvojen do kraja marta.

- Namera vlade je da pošalje posebnu poruku prema zdravstvenim i prosvetnim radnicima, jer su oni tokom krize podneli poseban teret. To što smo odredili da vaučer bude upotrebljen do 1. juna, vodili smo se logikom da je to predsezona i da zaposleni u tim delatnostima mogu iskoristiti svoj vaučer za vikend, vaskršnje ili državni praznik 21. maj. Na ovaj način pomažemo i turističku privredu. Napomenuću, ovo nije konačno rešenje, sve detalje razmotrićemo na sednici Vlade kada i bude konačno usvojena finalna verzija tzv. kriznog paketa - poručio je Jakov Milatović, ministar za ekonomski razvoj.

U Sindikatu zdravstva pozdravljaju opredeljenje vlade da pomogne zdravstvenim radnicima, ali kako napominje, Vladimir Pavićević, rešenje da iskoristi do 1. juna, gotovo je neizvodljivo.

- Veliki broj zdravstvenih radnika mora biti na poslu, pa će biti pitanje mogu li vaučer uopšte i iskoristiti. S druge strane, ima naših kolega koji su u nezavidnoj materijalnoj situaciji, pa bi za njih bilo prihvatljivije da umesto za godišnji odmor, vaučer iskoriste za kupovinu prehrambenih proizvoda - prokomentarisao je Pavićević.

S druge strane turistički vaučer u Sindikatu prosvete doživljavaju kao poklon.

- Prosvetni radnici će se izjasniti o ovoj nameri Vlade i odlučiti hoće li vaučer iskoristiti ili ne. Ovo doživljavamo kao dobru nameru ili pažnju Vlade - naveli su u Sindikatu prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!