STIŽE 150.000 VAKCINA: Podgorica potpisala predugovor sa “Sinofarmom”, pregovara sa “Fajzerom”, a očekuje se i 50.000 doza ruskih cepiva

I. D. S.

26. 01. 2021. u 18:24

CRNOJ Gori biće isporučeno 150.000 doza kineske vakcine protiv virusa korona, a predugovor sa Kinezim je već potpisan, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

СТИЖЕ 150.000 ВАКЦИНА: Подгорица потписала предуговор са “Синофармом”, преговара са “Фајзером”, а очекује се и 50.000 доза руских цепива

Foto Z. Jovanović

Osim toga, kako je kazala, u narednim mesecima očekuje se i 50.000 doza ruskih vakcina, a i pregovari za nabavku "Fajzerove" su pri kraju.

Ministarka je kazala da je predugovor za nabavku kineske vakcine direktno potpisan sa farmaceutskom kampanijom "Sinofarm", odnosno sa njihovom centralom u Pekingu i dodala da je obezbeđena diplomatska saglasnost, te da imaju odgovor iz Ambasade Kine. Borovinić Bojović je ponovila da je u okviru "Kovaks" inicijative odavno obezbeđen odgovarajući broj vakcina i kako je navela, potpuno je jasno da ta inicijativa ide svojim tokom, te da će dogovorene doze sigurno stići u Crnu Goru.

Osim tih vakcina, kako je kazala, potpisan je i bilateralni ugovor sa Rusima, te se očekuje da će i njihove vakcine uskoro stići. Kako je navela, u prvom kvartalu tekuće godine, očekuje se 50.000 doza ruskih vakcina.

- Sa "Fajzerom" je ugovor u finalnoj fazi, jer sklapanje ugovora podrazumeva nekoliko faza, od kojih je svaka pojedinačno važna - pojasnila je Jelena Borovinić Bojović.

Ministarka očekuje da vakcinacija počne krajem januara, početkom februara.

- Ne mogu da kažem tačan datum, ali ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da je akcioni plan pripremljen i da je sve spremno - kazala je ministarka.

NABAVKA

U VEZI sa odbijanjem donacije vlasnika "Adrijatik propertisa" i "Univerzal kapital banke", Petrosa Statisa, koja bi nakon uvoza morala biti proverena, Borovinić Bojović je rekla da je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!