BRODOVI NA ČVRSTOM VEZU: Odložena isplata kredita kineskoj "Eksim banci" za plovila "Barske" i "Crnogorske plovidbe"

Z. Z.

23. 01. 2021. u 08:12

БРОДОВИ НА ЧВРСТОМ ВЕЗУ: Одложена исплата кредита кинеској Ексим банци за пловила Барске и Црногорске пловидбе

Foto "Crnogorska plovidba"

VLADA Crne Gore je uspela da privremeno odgodi očekivanu isplatu 60 miliona dolara kineskoj "Eksim banci" za kredite "Barske" i "Crnogorske plovidbe", saopštio je na "Tviteru" Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

- Posle teških pregovora na kineskom jeziku u naše sitne, a pekinške jutarnje sate, uspeli smo da napravimo pomak usled novonastale složene situacije oko garancija. Privremeno smo odložili očekivanu isplatu - napisao je Spajić.

Od celokupnih potraživanja u vrednosti od 58 miliona dolara, Vlada će u ovom trenutku regulisati januarsku ratu od 3,9 miliona.

- Kontinuirano tražimo dalja održiva rešenja, dok svaka trenutna olakšica znači mnogo, imajući na umu složenost ekonomske situacije - kazao je Spajić, podsetivši da je Agencija za zaštitu konkurencije naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći "Barskoj" i "Crnogorskoj plovidbi".

Prethodnih dana Crnoj Gori pretio je pad državnih garancija koje je doskorašnja Vlada dala za "Crnogorsku" i "Barsku plovidbu". U međuvremenu su se oglasili iz Agencije za zaštitu konkurentnosti koja je svojom odlukom stopirala dalju državnu pomoć. Poručili su da oni nisu krivi za eventualni pad državnih garancija, jer, kako su naveli, prethodno ranije nije podneta prijava državne pomoći na ocenu.

Državne finansije bi bile u ozbiljnom problemu da se kojim slučajem sa kreditorom, kineskom "Eksim bankom" nije postigao dogovor o odgađanju isplate rata preostalih kredita.

OČEKIVALI POMOĆ IZ BUDŽETA

RATA na naplatu za prekookeanske brodove "Barske" i "Crnogorske plovidbe" prispela je u sredu. Ugovor o kreditu sa "Eksim bankom" za kupovinu brodova "21. maj" i "Kotor" zaključen je u januarau 2010. Kako je ranije saopšteno iz obe kompanije one nemaju mogućnost da izmire obaveze prema kreditoru, pa su očekivali da će, kao i godinama ranije, to učiniti država iz budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

JJ

23.01.2021. 11:28

Чврсти вез... Ко год да је писао овај чланак нек истражи чврсто, мало боље тему о којој пише. Уз чврст став и Срдачан поздрав