UČITELJICA NA BELOM HLEBU: Rada Višnjić, koja je ostala bez posla zbog odbrane svetinja, zaboravljena

V. K. - B. D.

14. 01. 2021. u 08:25

UČITELjICA osnovne škole "Jugoslavija" u Baru Rada Višnjić, jedna od junakinja litija i pružanja otpora režimu Mila Đukanovića, čiju represiju je osetila na svojoj koži ostajući bez posla, još tumara nakon pada bivše vlasti.

УЧИТЕЉИЦА НА БЕЛОМ ХЛЕБУ: Рада Вишњић, која је остала без посла због одбране светиња, заборављена

Foto Fejsbuk

Ne radi nigde i zbog toga se rve sa brojnim životnim problemima. Jedina radosna vest je što je u međuvremenu postala baka!

- Zaista mi je teško, ali ja ne pružam ruku milostinje ni prema kome. Snalazim se kako znam i umem. Ohrabrivala me podrška koju sam dobijala od koalicije "Za budućnost Crne Gore", ali i "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo". Zahvalna sam Vasiliju Laloševiću do neba, koji se jedini od političara, lično zauzeo da mi pomogne, ali i Momu Vuksanoviću, Marku Batu Careviću, brojnim prijateljima na društvenim mrežama koji su me podržavali i bili uz mene sve vreme - priča za "Novosti" učiteljica Rada, kojoj je jedina želja da se vrati u učionicu i poslu koji zna najbolje da radi.

KOLATERALNA ŠTETA

PROFESOR Rada Višnjić je ispala kolateralna šteta u sukobu već bivše vlasti sa većinskim stavom pravoslavnog življa u Crnoj Gori, u znaku litija, koje su na miran način promenile stvarnost ove zemlje. Još samo preostaje da ostaci odlazeće vlasti pokušaju da ovu čestitu i hrabru učiteljicu pošalju na Goli otok, ili bliži Grmožur, da zadovolje sujetu i osvetoljubivost, što je jedna žena među prosvetarima pokazala hrabrost, jasan i slobodan društveni stav - zaključuje profesor dr Dragan Koprivica.

Sporno Đački crteži sa trobojkom, Foto Privatna arhiva

Puna gorčine, ali i ponosa ona šalje otvorenu poruku Demokratskoj partiji socijalista, pozivajući se na reči omiljenog lidera DF Milana Kneževića - "Ko je imao posla sa vama ni pakao mu neće teško pasti!"

A jedini greh učiteljice Rade bio je što je preko vajber grupe pozivala učenike na moleban u hram Svetog Jovana Vladimira! Poznata je priča o "štrumfovima" i navodnoj zloupotrebi mališana da svoje junake nacrtaju u tri boje, koje simbolizuju zastavu kraljevine Crne Gore iz vremena Nikole I Petrovića.

Univerzitetski profesor dr Dragan Koprivica oglasio se povodom ovog slučaja podsetivši da je profesorka razredne nastave, nakon tri decenije predanog rada, praktično, na ulici, bez sredstava za život i rad.

- U novembru i decembru je dobila po trećinu ličnog dohotka, i potom ništa. A Sindikat škole "dostojanstveno" ćuti, umesto da insistira da se prof. Višnjić do okončanja spora vrati na radno mesto. Jer u čitavoj ovoj priči ima mnogo kontroverzi, zbog čega ne treba da ispašta nijedna žena u Crnoj Gori danas, po političkoj, verskoj i nacionalnoj osnovi - navodi profesor Koprivica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UMRO BRANO MIĆUNOVIĆ