MILOV POTPIS NIJE PROTOKOLARNI: Đukanovićeva savetnica za spoljnu politiku odgovorila Vladi Crne Gore

M. S.

05. 01. 2021. u 13:41

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je u centru pažnje danas, nakon što su građani saznali podatak da je jedna njegova kompanija zbog neplaćanja poreza blokirana zbog duga od više od 12 miliona evra.

МИЛОВ ПОТПИС НИЈЕ ПРОТОКОЛАРНИ: Ђукановићева саветница за спољну политику одговорила Влади Црне Горе

Foto: EPA

Potom je usledilo saopštenje Ministarstva vanjskih poslova koje je utvrdilo da je Đukanovićev potpis na akt o smeni sedam ambasadora Crne Gore, koji je odbio da stavi, samo protokolarnog karaktera...

- Apsolutno nije tačno da je, kako se navodi u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP), potpis ukaza predsednika protokolarnog karaktera, saopštila je savetnica predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjsku politiku Tamara Brajović.

AMBASADORI


Milo Đukanović je saopštio da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.
Novi šef crnogorske diplomatije je doneo odluku o opozivu ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u BiH Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Nemačkoj Veru Kuliš.

- To je još jedna igra rečima i skretanje pažnje sa suštine nadležnosti. Pojašnjenja radi, predsednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada. Dakle, Vlada i MVP samo predlažu, a onaj ko predlog pretvara u konačnu formu opoziva je predsednik, tvrdi Brajović, koja ističe da je MVP svesno sopstvenog nečinjenja ili propusta, izbeglo i da odgovori na izostanak delovanja u skladu sa članom 7 Zakona o vanjskim poslovima.

- MVP kaže da Zakon o vanjskim poslovima ne propisuje razloge za opoziv. Tačno, kao što Zakon ne propisuje ni razloge za postavljenje ambasadora. Što ne znači da se o razlozima ne raspravlja i da se isti ne utvrđuju, a o njima obaveštava onaj bez koga se predlog ne može pretvoriti u konačno delo, a to je opet predsednik. Kao što je predsednik u svom obrazloženju naveo, postoji praksa prethodnih vanjskopolitičkih konsultacija na kojima se raspravljaju razlozi i za postavljenje i za opoziv šefova DKP-a. Takva praksa je poštovana u svakom prethodnom slučaju. Zašto to nije urađeno u ovom slučaju pitanje je za MVP? - kaže Brajović, po čijim rečima, već postaje uobičajeno da Vlada Crne Gore, predsednikovo poštovanje Ustava i zakona ocenjuje i doživljava kao opstrukciju.

- Međutim, očigledno je, stvarnost pokazuje, da nova Vlada nije još shvatila da je rezultat izbora u Crnoj Gori kohabitacija i da ona funkcioniše samo ako strane sarađuju. Saradnja pretpostavlja komunikaciju i konsultacije, a to bi resoru zaduženom za vanjsku politiku i diplomatiju trebalo biti najlakše za sprovođenje. Njihove unutrašnjo-političke opservacije, koje nisu svojstvene tom resoru, ne bih ni da komentarišem. Što se tiče pojedinačnog slučaja opoziva, koji se pominje bez navođenja preciznijih informacija, dakle opet u formi koja nije potvrda otvorene komunikacije i razmene informacija između organa koji vrše izvršnu vlast u ovoj oblasti, iz, složićemo se, veoma važne i prijateljske zemlje, to je bilo 2018. Ono što je izostalo u reagovanju MVP, ambasador je opozvan zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju, što je inače poznata praksa u našoj diplomatiji - saopštila je Brajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!