DPS DEMANTUJE ABAZOVIĆA: Nismo nudili izmene zakona o slobodi veroispovesti

Tanjug

28. 12. 2020. u 00:50

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je neistinu, kazavši da je prethodna Vlada predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske pred početak izborne kampanje nudila upravo one izmene Zakona o slobodi veroispovesti koje je sada predložila nova vlast, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

ДПС ДЕМАНТУЈЕ АБАЗОВИЋА: Нисмо нудили измене закона  о слободи вероисповести

Foto: DPS

- Tadašnja Vlada nije nudila brisanje bilo kog člana, već je nuđena izmena nadležnosti sudova, iz upravne u redovnu građansku nadležnost, za utvrđivanje prava na imovinu koju je nakon 1918. godine zauzela SPC - navode iz DPS-a, reagujući na izjavu Abazovića podgoričkim ''Vijestima''.

Insistirano je, kako dodaju, i na upisu u odgovarajući registar svih verskih zajednica, uključujući i SPC i njene eparhije, koje to nikada nisu uradile, jer, kako tvrde u DPS, ''ne priznaju državu Crnu Goru i njen pravni poredak".

U DPS navode da "u predloženim izmenama koje su na dnevnom redu nema ni odredbe koja se tiče kontrole raspolaganja budžetskim sredstvima, odredbe da Vlada daje saglasnost da se iz zemlje iznose kulturna dobra, niti se predlogom Vlade iz jula omogućavalo SPC "da mimo drugih verskih zajednica ostvari pravni status na bazi 'diskrecionog' prepoznavanja od strane ministra pravde a ne registracijom".

- Uostalom, Abazoviću, ako je Vlada SPC nudila ovo rešenje 15 dana pre izbora, a za stolom sedeo zastupnik SPC a sada ministar Leposavić - zašto te izmene nisu tada prihvaćene? Zato što nisu ni nuđene. Sve što smo čuli od strane Abazovića bilo je neistinito, suviše populistički, čak i za koordinatora službi bezbednosti koji o imenovanju kadrova u njegovom resoru saznaje iz medija - dodaje se u saopštenju.

Abazović je u nedelju uveče ''Vijestima'' rekao da je DPS nudio 15 dana pred početak izborne kampanje predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske iste izmene spornog Zakona o slobodi veroispovesti koje je predložila sadašnja nova vlast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!