BEZ SUBVENCIJA nEMA OPSTANKA: Ugostitelji od 1. decembra ostali uskraćeni za pomoć države, traže hitne mere

I. D. S.

19. 12. 2020. u 09:11

UDRUŽENjE ugostitelja Crne Gore saopštilo je da od 1. decembra ta delatnost nema nikakvu pomoć od države, a da je sektoru neophodna urgentna injekcija.

БЕЗ СУБВЕНЦИЈА нЕМА ОПСТАНКА: Угоститељи од 1. децембра остали ускраћени за помоћ државе, траже хитне мере

Foto "Tviter"

Očekuju da već naredne sedmice dobiju pozitivan odgovor na zahtev o urgentnim merama, a kasnije i dugoročni plan za pomoć toj grani privrede. Ministar finansija Milojko Spajić najavio je nedavno da će Vlada formirati garantni fond, koji će privrednicima obezbediti povoljnije kredite.

- Zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog nemogućnosti poslovanja u ovakvim uslovima je najgore rešenje i imalo bi nesagledive negativne posledice, ne samo za članove našeg udruženja i naše zaposlene i njihove porodice, već i na sve povezane delatnosti i društvo u celini. Zbog toga očekujemo da će u najkraćem roku naš zahtev biti analiziran i da ćemo, već u narednoj sedmici, imati povratne informacije i donošenje makar kratkoročnih, urgentnih mera, a kasnije, u partnerskom odnosu, doći i do dugoročnog plana kako ovu delatnost učiniti prosperitetnom i održivom - saopštili su ugostitelji.

Oni su kazali da su ohrabreni najavom da će se svaka pomoć zasnivati na realnim ekonomskim i finansijskim pokazateljima.

EU POMOGLA SA 53 MILIONA

EVROPSKA unija u vreme pandemije pružila je veliku finansijsku podršku, ocenjeno je na sastanku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Oane Kristine Pope. EU je obezbedila bespovratnu finansijsku pomoć u vrednosti od 53 miliona evra, kao i dodatnih 60 miliona evra izuzetno povoljnih kredita.

Ministar finansija Milojko Spaijić najavio je da će, u cilju pomoći najugroženiji sektorima privrede, Vlada nakon izglasavanja budžeta, formirati garantni fond. Kroz njega će preduzetnici čiji je posao pogođen krizom izazvanog koronom moći povoljnije da realizuju kredite preko poslovnih banaka.

PREŽIVLjAVANjE Ugostitelji čekaju nove mere, Foto Vlada CG

Kako bi se ublažile negativne posledice epidemije po privredu, Opština Nikšić je odlučila da u narednoj godini, kroz mere podrške i olakšice, pomogne privredu i građane sa oko tri miliona evra, odlučeno je na sednici lokalnog parlamenta. Usvojene mere odnose se na oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za poljoprivredno zemljište u narednoj godini, prireza porezu na dohodak građana, kao i oslobađanje ili umanjenje od 50 odsto plaćanja lokalnih administrativnih i komunalnih taksa za period u kojem poreski obveznici ne budu obavljali redovnu delatnost zbog propisanih epidemioloških mera. Predviđeno je i oslobađanje plaćanja zakupnine za zakupce poslovnog prostora u vlasništvu Opštine u periodu u kojem ne budu obavljali redovnu delatnost, kao i zakupnine za zemljište na kojem je postavljen ili izgrađen privremeni objekat, ukoliko ne bude radio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna