MIRAŠ POZIVA CRNOGORCE NA USTANAK: Raskolnici se plaše aneksije, boli ih pad skandaloznog zakona

V. K.

13. 12. 2020. u 09:55

OSOKOLjENI novim napadima Mila Đukanovića na Srpsku pravoslavnu crkvu, optužujući je da ugrožava suverenitet države „šireći velikorski nacionalizam i posrbljavanje Crne Gore“ , grupa raskolnika okupljena oko raspopa Miraša Dedeića, pozvala je političke partije, nevladine organizacije, javne kulturne i naučne poslenike i crnogorska udruženja u dijaspori da, kako kažu, pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnost domovine.

МИРАШ ПОЗИВА ЦРНОГОРЦЕ НА УСТАНАК: Расколници се плаше анексије, боли их пад скандалозног закона

Foto: Printskrin

Apel su sa Cetinja uputili „arhiepiskop cetinjski i mitropolit CPC Mihailo“, zatim „arhiepiskop kotorsko primorski Simeon“, „vikarni episkop mitropolita Boris“ i „episkop Ostroško-nikšićki Gorazd“.

- Državu su napale sile koje imaju nameru da je reše nezavisosti, tako što će nameravanim izmenama Zakona o slobodi veroispovesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije. Cilj je priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji. Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasejanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji, navodi se u saopštenju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Raskolnici pozivaju poslanike vladajućih stranaka, da pre nego što dignu ruku za usvajanje izmena Zakona, dobro razmisle o razmerama posledica takve odluke koja će „biti zločin izdaje sopstvene domovine“.

- To je najveći mogući zločin, koji neće ostati bez odgovora. Još jednom apelujemo na poslanike da se suprostave takvome sramnome veleizdajničkome prijedlogu koji predstavlja okupacioni akt, koji će aktere njegovog donošenja uvrstiti u red veleizdajnika i kvinsliga. Ako ste ljudi dići ćete glas i ustati u odbranu časti i slobode sopstvenoga naroda. Uradite to i spasite dušu! - poručuje Miraš sa malobrojnom svitom, upućujući poziv građanima da se toga dana, kada na dnevnom redu Skupštine bude usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom uskažu protest protiv „sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga predloga“.

- Velikim se Bogom kunemo da mi, potomci slobodara koji su handžarom i džeferdarom braniti slobodu, nećemo biti ničiji kmetovi! Građani Crne Gore, i vi u zemlji i vi u rasejanju, na noge! Organizovano i civilizovano ustanite pred domaćim i međunarodnim institucijama u odbranu državnoga suvereniteta i slobode! Sad ili nikad, poručuju iz „CPC“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!