ODLAGANJE OTPLATE I REPROGRAM: Centralna banka usvojila nove mere za ublažavanje uticaja epidemije

I. D. STOJADINOVIĆ

24. 10. 2020. u 11:25

SAVET Centralne banke je usvojio privremene mere za ublažavanje negativnih posledica pandemije virusa korona na finansijski sistem, a koji je, kako tvrde usmeren najugroženijem delu stanovništva - onima koju su od izbijanja epidemije ostali bez posla, ili im je zarada smanjena.

ОДЛАГАЊЕ ОТПЛАТЕ И РЕПРОГРАМ: Централна банка усвојила нове мере за ублажавање утицаја епидемије

Foto privatna arhiva

Njima je ovom odlukom omogućeno odlaganje otplate i reprogram kredita. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, od početka izbijanja pandemije, bez posla je ostalo gotovo 8.000 Crnogoraca, ali se procenjuje da je taj broj znatno veći, uzimajući u obzir činjenicu da je veliki broj radnika bio zaposlen na crno.

Kako su kazali iz CBCG, usvajanjem tog akta stvoreni su uslovi za olakšanje finansijske situacije određenim grupama stanovništva koje su posebno pogođene ili će, u narednom periodu, biti pogođene pandemijom. Reč je o građanima koji su ostala ili će ostati bez posla i kojima je zarada smanjena ili će biti smanjena.

Zdenka Popović, Foto privatna arhiva

Jedna od mera podrazumeva obavezni moratorijuma u trajanju od šest meseci za korisnike kredita kojima je 31. 3. 2020. godine ili kasnije prestao radni odnos kao posledica epidemije, a koji na dan 31. 12. 2019. godine nisu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana.

SUBVENCIJE I MINIMALAC

POPOVIĆEVA smatra da je potrebno obezbediti subvencije u plaćanju računa za struju i ostalih komunalnih usluga.

Takođe, isplatu minimalnih zarada koja bi se isplaćivala direktno građanima koji su ostali bez posla, a ne poslodavcima, kako je bio slučaj na početku pandemije, jer, kako tvrdi, jedan deo njih je to zloupotrebljavao.

Nove mere podrazumevaju da su banke dužne da korisnicima kredita kojima je, usled posledica pandemije smanjena zarada za najmanje 10 odsto, na njihov zahtev, odobre restrukturiranja kredita, u smislu produžetka roka otplate. Za građane čija je neto zarada pre smanjenja iznosila najmanje 550 evra, odnosno više od prosečne zarade, restrukturiranje se vrši ako je tom klijentu, nakon smanjenja zarade i plaćanja rate za kredit, ostao raspoloživi iznos manji od 220 evra, tj. minimalne zarade. Za ovu kategoriju će se, kroz restrukturiranje, produžiti rok otplate kredita tako da iznos neopterećenog dela zarade, nakon izmene plana otplate kredita, ne bude manji od 220 evra.

- Država mora pomoći svim građanima koji su, ne svojom krivicom, ostali bez posla na način što će pomoći svim granama privrede koje trpe najveću štetu. Pre svega mislim na turističku privredu, ugostiteljstvo, trgovinu, samostalne umetnike i sve one koji zbog zdravstvene krize nisu u mogućnosti da ostvaruju dohodak. Pomoć bi trebalo da traje do momenta kada bi se stvorili uslovi za nesmetan rad ugroženih delatnosti - kazala je za "Novosti" poslanica Zdenka Popović (DCG).

POGODNOSTI Zgrada centralne banke, Foto privatna arhiva

Kako dodaje, potrebno je stvoriti uslove da teret krize svi podjednako nose, i krupni kapital, koji i u ovim uslovima ostaje neokrnjen, ali i oni koji su ostali bez posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna