TRINAEST NAUTIČKIH MILjA OD OBALE: Kako su se dvojica Ukrajinaca našla u gumenom čamcu van dozvoljenog područja plovidbe? (VIDEO)

B. Dabić

22. 10. 2020. u 18:45

ТРИНАЕСТ НАУТИЧКИХ МИЉА ОД ОБАЛЕ: Како су се двојица Украјинаца нашла у гуменом чамцу ван дозвољеног подручја пловидбе? (ВИДЕО)

Foto: B.Dabić

KAKO i zašto su se dvojica ukrajinskih državljana našli u sredu u gumenom čamcu van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja od obale, izazvalo je interesovanje javnosti nakon što je objavljeno da je tim Uprave pomorske sigurnosti uspeo da ih preveze na sigurno tlo.

Prema saznanjima "Novosti", gumeni čamac dužine tri metra, za dvojicu Ukrajinaca bio je slamka spasa nakon što se pokvario njihov brod kojim su plovili u albanskim vodama

Ukrajinci su naveli da se na brodu pojavio dim, nakon čega su spustili u more gumeni čamac i prešli u njega. Prema njihovoj priči, usled panike zaboravili su i vesla tako da su ostali prepušteni morskim strujama.

Nepoželjna avantura koja je mogla imati i kobne posledice, okončana je tako što su pripadnici Uprave pomorske sigurnosti spasili dvojicu Ukrajinaca sa gumenog čamca u koji je već počela prodirati voda. Jedan od njih zadobio je povredu noge.

Prema informaciji iz Uprave pomorske sigurnosti, tri sata trajala je akcija spašavanja na moru dva ukrajinska državljanina koji su bili u malom gumenom čamcu južno od uvale Valdanos, između Bara i Ulcinja.

- Ukrajinski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode sa kojom su se borili nekoliko sati. Oni su plovili van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja od obale i doveli su u opasnost sopstvene živote -, kazao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić .

On je dodao da su Ukrajinci predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli na malom plovilu van dozvoljenog područja plovidbe. Kompletna akcija traganja i spašavanja na moru je trajala svega nepuna 3 sata, po povoljnim vremenskim prilikama i dobrom vidljivošću, kazao je Lukšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)