PROTEST PROTIV NOŠENJA MASKI I ONLAJN NASTAVE: Roditelji u Herceg Novom traže odgovore od NKT

V. V.

18. 10. 2020. u 19:34

RODITELjI koji se protive obaveznom nošenju maski u školama i traže ukidanje onlajn nastave okupili su se na hercegnovskom Trgu Nikole Đurkovića i poručili da hoće slobodu izbora, tačnije da sami odluče da li će njihovo dete nositi masku.

ПРОТЕСТ ПРОТИВ НОШЕЊА МАСКИ И ОНЛАЈН НАСТАВЕ: Родитељи у Херцег Новом траже одговоре од НКТ

Foto: V. Vujnović

Organizatorka skupa Dara Vukadinović uverena je da je pravo na izbor u najboljem opštem ali i interesu dece.

- Već sedam meseci živimo u nekoj vrsti, negde zvaničničnog, negde manje zvaničnog vanrednog stanja. Interesuje me, da li ćemo u takvom stanju provesti ostatak života. Struka i nauka, na koju smo se oslanjali, u prva dva meseca nam je govorila da budemo disciplinovani. Svedoci smo, da dok nismo imali maske u apotekama i trgovinama, one nisu bile obavezne. Kad su maske pristigle, odjednom su postale obavezne -kazala je Vukadinović. Ona je podsetila  i na reči dr Bobana Mugoše, da roditelji mogu  u šetnju sa jednim detetom, pa je pitala šta  sa ostatkom porodice ili samohranim roditeljima sa više dece. Cela situacija,prema njenim rečima, dokaz je nedostatka koordinacije.

Vukadinović je podsetila I na  naučne studije  koje potvrđuju  štetnost nošenja maski  po mentalno i  fizičko zdravlje.

- Kada je smanjen dotok vazduha, akutne tegobe su nesvestica, glavobolja i slično... Tačno je da se organizam privikne, ali trajne posledice ostaju i one će se videti kada bude povećana stopa demencije, a mladi ljudi budu u nemogućnosti da ostvare svoje potencijale – poručila je Vukadinović.

Maja Tomašević, medicinska sestra koja ima dvoje dece, jedno u šestom razredu osnovne, a drugo u četvrtom srednje škole, obratila se Zdravku Krivokapiću, kandidatu za predsednika Vlade  i  zamolila da prioritetno bude rešavanje ovog problema  i  mere koje uvodi NKT, jer je  država pokazala nemoć i nesposobnost u momentima kada je ugrožena najmlađa i najosetljivija populacija.

Ivana Đurđevac, majka dva učenika pitala je zbog čega su rigorozne mere propisane za boravak u unutrašnjosti objekta, ako  se deca iz škole vraćaju u grupama i tako su se družili tokom leta.

- Najgore je što su ovim merama pogođeni  najmlađi. Oni misle da to tako mora i trpe. Posledice će se videti brzo. U školi uče da imamo pravo na vazduh, ali zašto nam ga onda uskraćuju – pitala je Đurđevac.

Nenad Stojimirović, otac  dvoje  odrasle dece  (22 i 24 godine) kaže da ih je naučio da misle svojom glavom, a ne da primaju informacije koje im se serviraju. Koliko su maske štetne,  osetio je na svom primeru. Simptomi davno izlečene astme, počeli su ponovo da se  javljaju.  Na pakovanju za maske piše da one ne štite od kovida, a Svetska zdravstvena organizacija je o njihovoj upotrebi  davala kontradiktorne izjave.

Stefan Sterniša, slično razmišlja I dodaje da nijedna klinička studija nije pokazala niti priznala da je virus izolovan. Vakcine žele da nam nametnu, uveren  je Sterniša.

Organizatori skupa su podsetili i da svi koji to žele, mogu potpisati  onlajn peticiju kojim se traži sloboda izbora nošenja maski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri