OTELI OD SPC DA DAJU LAŽNOJ CRKVI: Mitropolija Crnogorsko-primorska, o nezakonitoj odluci odlazeće vlade

V.N.

18. 10. 2020. u 07:30

ОТЕЛИ ОД СПЦ ДА ДАЈУ ЛАЖНОЈ ЦРКВИ: Митрополија Црногорско-приморска, о незаконитој одлуци одлазеће владе

Foto D. Milovanović

PROTOJEREJ-stavrofor i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, izjavio je juče da je odlazeća crnogorska vlada 15. oktobra dala saglasnost glavnom gradu Podgorici da otuđi gotovo 2.000 kvadratnih metara zemljišta koje je bilo crkveno!

Džomić je najavio upotrebu svih pravnih sredstva protiv te, kako je rekao, nezakonite odluke o poklanjanju imovine oduzete Crkvi.

- Iz medija smo saznali da Glavni grad Podgorica planira da tzv. CPC prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa, drevne pravoslavne svetinje stare preko devet vekova - ističe Džomić.

Vlada koja, podseća, funkcioniše u tehničkom mandatu, 15. oktobra, i to bez održavanja sednice, dala je saglasnost Podgorici da otuđi crkveno zemljište.

- U jeku epidemije i katastrofalne zdravstvene situacije, umesto da se brine o zdravlju građana i da sve snage uloži u izgradnju gradske bolnice u Podgorici koja je neophodna, gradska vlast istrajava na neobjašnjivom sejanju podela i podsticanju sukobljavanja građana na verskoj osnovi - ističe Džomić.

KRIVIČNA ODGOVORNOST

- BOJIM se da u takvom postupanju ima i elemenata za krivičnu odgovornost. Formiraćemo pravni tim koji će se baviti ovim pitanjem radi zaštite prava naše Crkve - saopštio je juče u ime Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Foto arhiva

 

Još je apsurdnije, ocenjuje, što ovakvu odluku donosi odlazeća vlada sa potpisom premijera koji je postao narodni poslanik i to posle svega što se dogodilo tokom prethodne godine.

- Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi - naglašava Džomić.

Foto arhiva

Kako objašnjava, u zahvatu DUP Nova varoš 2 upisan je samo jedan verski objekat - Crkva Svetog Đorđa. A na Koniku, gde je detaljnim planom predviđena izgradnja verskog objekta, Glavni grad je pokušao, i to neuspešno, da tu parcelu iznajmi privatnicima za auto-perionicu:

- Namera je jasna: tamo gde je planirana izgradnja verskog objekta, gradnja se ne dozvoljava, a poklanja se imovina i to oduzeta od Crkve, tamo gde nije planiran nikakav verski objekat.

Džomić posebno ukazuje da je reč o zemljištu koje je, prema dostupnim javnim ispravama istorijskog i pravnog karaktera, oduzeto posle Drugog svetskog rata od Crkve Svetog Đorđa i zato je namera Grada još više u sukobu sa moralom i pravdom.

On je dodao da gradonačelnik Ivan Vuković, kao i njegov prethodnik Stijepović, ništa nisu preduzeli da izvrše obaveze Glavnog grada prema Mitropoliji na osnovu sporazuma iz 2014. godine za zemljište prekoputa Crkve Svetog Đorđa.

Prvi rok je istekao, tražili su produženje drugog roka i on ističe za nešto više od pola godine. Izašli smo u susret, ali ništa nisu uradili da izvrše svoje obaveze po odlukama Skupštine Podgorice i notarskom sporazumu.

"Nerazumno je da se ne izvršavaju obaveze, a da se radi nešto što nema veze ni sa pravdom, ni sa moralom, ni sa zakonitošću, a ni sa interesima građana, koji su jasno iskazali svoj stav prema tzv. verskoj politici odlazećeg režima. Ne damo svetinju! - zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Srbijo Zuta kuco

18.10.2020. 07:57

Александар Ј. Куза је 1859. године ујединио кнежевину Влашку и Молдавију и тиме утро пут настанку данашње Румуније. Законом из 1863. године била је спроведена потпуна конфискација (секуларизација) све црквене и манастирске имовине која је припадала Руској православној цркви. Године 1865, три године након оснивања румунске државе, помјесна црква је прогласила себе за аутокефалну, али је Цариградска патријаршија то признала тек 1885. године. Урадили су оно што сада раде у Црној Гори. Кузина жена, Елена је била нероткиња па им је двоје деце родила Марија Обреновић, супруга Милоша Ј. Обреновића, сина Јевремовог.

SERB

18.10.2020. 10:36

Тачно, уз важну напомену да Монтенегро глумећи "памет" жонглира на платформи и метода коришћених од стране тзв. Македонске и Украјинске православне цркве. Одговорност за монтенегринску игру не сноси Мило Ђукановић већ СПЦ. Она је дозволила Митрополији СПЦ у Црној Гори да древна "Српска црква која је створила Црну Гору" постане "Црква у Црној Гори" или "Православна Црква у Црној Гори". Ко је овластио Митрополију да себе књижи као власника најстариијих храмова Светосавске цркве у Диоклијској епархији Српске цркве? Преименовање и отимање српске баштине "све по закону" спроводе заједно држава Монтенегро и Митрополија СПЦ у ЦГ - која би могла бити та "Црква у ЦГ"!