AMBASADOR SRBIJE U ZVANIČNOJ POSETI HERCEG NOVOM: Otvorenost za saradnju u svim oblastima

V.Vujnović

14. 10. 2020. u 20:21

AMBASADOR Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović prvi put je danas (14. oktobar) bio u zvaničnoj poseti Herceg Novom.

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ХЕРЦЕГ НОВОМ: Отвореност за сарадњу у свим областима

Foto: V.V.

Tokom susreta i razgovora se predsednikom Herceg Novog Stevanom katićem i njegovim saradnicima otvorene su brojne mogućnosti za saradnju u svim oblastima  od kulturne i privredne  do konrektnih projekata u kojima bi Srbija dala podršku Herceg Novom.

Ambasador Božović i predsednik Katić saglasili su se da je zatvaranje granice Crne Gore prema Srbiji zbog pandemije korona virusa nanelo veliku štetu turizmu Herceg Novog i Crne Gore, te da "pogrešna odluka nije bila u skladu ni sa medicinskim niti sa privrednim razlozima".

-Srbija je sigurno država koja gravitira ka Herceg Novom ne samo sada nego i mnogo ranije,rekao je predsednik Katić i naglasio da već postoji  dobra saradnja  Herceg Novog sa gradovima u Srbiji i to u svim oblastima, od kulture do privrede.

Foto: V.V.

Izdvojio je kao dobar primer sporazume koje je Herceg Novi potpisao sa Muzejom grada Beograda o valorizaciji Kuće Ive Andrića. Po njegovim rečima, kada bude okončana rekonstrukcija tog objekta u njemu će kao stalna postavka biti i Nobelova nagrada, koju je pisac dobio.

Božović je apostrofirao da očekuje da će loš odnos državne vlasti biti promenjen formiranjem nove Vlade te da Srbija posvećuje  veliku pažnju ne samo stranim investicijama već i regionalnom ekonomskom pristupu kroz ideju mini Šengena.

– Govorili smo i o privrednoj saradnji s obizorom na to da veliki broj srpskih privrednika u Herceg Novom ima nekretnine. Dogovorili smo se da organizujemo zajednički sastanak i prezentujemo sve potencijale i Mapu investicija Herceg Novog gde se traže strateški partneri za brojne projekte koje je gradska uprava pripremila u prethodnom periodu – kazao je Katić.

Božović je iskazao veliko zadovoljstvo što je u prvoj zvaničnoj poseti Herceg Novom.

-Iskazali smo spremnost Republike Srbije da kroz kulturnu saradnju pomognemo objedinjavanju ustanova kulture, Gradskog muzeja, kuće Ive Andrića, sa galerijskim prostorom i da to bude posebno uvršteno u ponudu srpskih turoperatera i agencija - kazao je ambasador.

Posetu Herceg Novom ambasador Božović je započeo obilaskom zgrade gradskog muzeja koja je zadužbina Mirka Komnenovića, znamenitog Novljanina  koji je  zadužio srpski narod i u čijem se nekadašnjem domu na vidnom mestu. kako je tražio u testamentu i danas čuva sr pska zastava. 

Od brojnih  ekonomskih i privrednih  tema ambasador je izdvojio  mogućnost da Srbija  pomogne oko korišćenja puta Herceg Novi  – Trebinje.

-Republika Srpska ima specijalne veze sa Srbijom i značajna nam je saradnja Trebinja i Herceg Novog. Srbija planira otvaranje aerodroma u blizini Trebinja koji će između ostalog označiti podršku i pomoć turističkoj privredi Herceg Novog, informisao je Božović.

Teme su bile i izgradnja kulturno-privrednog centra u Bijeloj kao i unapređenje Herceg Novog kao brenda poznatog svuda gde Srbi žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024