ZA KONZERVACIJU 44.000 DOLARA: Gradski muzej u Herceg Novom dobio sredstva za obnovu ikonografske zbirke

V. V.

15. 10. 2020. u 06:34

HERCEGNOVSKOM Gradskom muzeju i galeriji za projekat konzervacije ikonografske zbirke u Muzeju "Mirko Komnenović" američka Ambasada odobrila je bespovratni grant u iznosu od 44.000 dolara.

ЗА КОНЗЕРВАЦИЈУ 44.000 ДОЛАРА: Градски музеј у Херцег Новом добио средства за обнову иконографске збирке

Gradski muzej i galerija / Foto M. Komnenović

Direktorka JU Gradski muzej i galerija, Slavica Božović kaže da su na konkurs aplicirali u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore čiji će stručnjaci i obaviti konzervaciju starih ikona iz 16, 17 i 18. veka koje pripadaju ruskoj, grčkoj i čuvenoj bokokotorskoj ikonopisačkoj školi Rafailović - Dimitrijević, a na čijim ikonama se ističe uticaj vizantijske umetnosti. Jedna od najznačajnijih je ikona apostola Tome iz 1833. godine, predložena da se kategorizuje kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Ministarstvo kulture odobrilo je dodatna sredstva za konzervaciju etnografske zbirke Gradskog muzeja, nakon što je prošle godine sedam predmeta restaurirano u Centru za konzervaciju i arheologiju.

- Napravljen je izbor od 15 predmeta, uglavnom od tekstila, koji su u veoma lošem stanju, i oni će ovih dana biti otpremljeni u Centar - kaže Božović.

Hercegnovski Gradski muzej i galerija su sa Ministarstvom kulture zaključili i ugovor o istraživanju lokaliteta Vidov vrh, ali je realizacija ugovora odložena zbog aktuelne situacije sa virusom korona.

OBNOVA CRKVE

VIDOV vrh je prevoj na 750 metara nadmorske visine koji deli Mokrine od Sutorine. Na njemu je postojala crkvica posvećena Sv. knezu Lazaru Kosovskom, o čijem se nastanku i rušenju na zna ništa. Iz jednog dokumenta, pisanog sredinom 19. veka vidi se da je tada bila u ruševinama, ali se svake godine na Vidovdan na tom crkvištu služila liturgija. Crkva je obnovljena pre desetak godina trudom meštana i donatora, naročito Novljanina Dušana Radovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda