NOVA VLADA DO OKTOBRA: Konačni rezultati izbora u Crnoj Gori do ponedeljka, kada otpočinju rokovi za formiranje institucija

09. 09. 2020. u 08:10

NOVA Vlada Crne Gore biće formirana najkasnije do kraja septembra i prvih dana oktobra, najavio je juče Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta i Koalicije za budućnost Crne Gore.

НОВА ВЛАДА ДО ОКТОБРА: Коначни резултати избора у Црној Гори до понедељка, када отпочињу рокови за формирање институција

Foto D.Milovanović

Očekuje se da Državna izborna komisija saopšti konačne rezultate do nedelje uveče ili ponedeljka ujutru, od kada počinje da teče rok od 15 dana za konstituisanje parlamenta. Posle novog saziva, tri liste - "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića, "Mir je naša nacija" Alekse Bečića i "Crno na bijelo" Dritana Abazovića poslaće pismo predsedniku Milu Đukanoviću da imaju većinu za sastav Vlade.

Od konačnih rezultata, Crnu Goru deli još samo ponovljeno glasanje u Petnjici, gde je upisano 427 birača i rezultati ne mogu promeniti ishod izbora.

- Obavestićemo ga da imamo 41 i više poslanika i da tražimo mandat za sastav nove vlade. Ne očekujem nikakve tenzične situacije pošto je Đukanović i sam priznao poraz. Njemu je jasno da je nepromišljenim potezima, posebno sa Zakonom o slobodi veroispovesti izgubio izbore. Želimo da sa strankama manjinskih naroda napravimo jednu stabilnu vladu i moramo da razvijamo odnose sa najbližim i najbratskijim državama, posebno sa Srbijom, Ruskom Federacijom, Republikom Srpskom, BiH - rekao je Knežević i dodao da njegova koalicija želi stabilnu vladu, kao i da Crna Gora više nikad ne bude antisrpska država i da se jasno opredeli prema članstvu u EU.

Zvanični Brisel poslao je juče poruku novoj vlasti da od nje očekuje smirenost, uzdržanost, inkluzivni politički dijalog i poštovanje principa EU. Portparol EU Ana Pisonero Hernandez ocenjuje da su "velikim odzivom na izborima, građani Crne Gore pokazali spremnost da sami odlučuju o svojoj budućnosti i da je konstituisanje novog parlamenta i vlade isključiva odgovornost onih koji će to da kreiraju".

Foto Tanjug

 

Iz dela pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore" odbacili su spekulacije da će Srbija imati uticaj na buduću crnogorsku vladu, kao i da će prioritet biti nekoliko škakljivih tema. Među prvim potezima biće rešavanje spornih pitanja oko Zakona o slobodi veroispovesti. Nosilac liste Zdravko Krivokapić danima uporno šalje poruku da je pred Vladom izazov kako da obezbedi opstanak države i naroda posle turističkog kolapsa.

Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori (deo koalicije "Crno na bijelo") poslala je dopis reisu Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, gde su naveli da ih "plaši bošnjačko i bosansko blanko poverenje" predsedniku Đukanoviću i Demokratskoj partiji socijalista:

- Đukanović je evropska i regionalna politička prošlost i tu činjenicu ništa ne može promeniti. Zato vas kao braća molimo da je uvažite i da, kroz saradnju sa nama ili drugim bošnjačkom političkom strankom koja je takođe najavila učešće u koalicionoj vladi sa nama i drugim partijama, uvažite i izbornu činjenicu da građani Crne Gore većinski žele promene, brži evropski put, veći standard, bolje međunacionalne odnose i saradnju sa susedima, uključujući i Bosnu.

ČEDA KRIVI BEOGRAD

Foto V.Danilov

 

LIDER LDP Čedomir Jovanović, čija je partija na glasanju u Srbiji osvojila 0,3 odsto glasova, rekao je juče da su izbori u Crnoj Gori deformisani, te da je verski srpski nacionalizam krenuo iz Beograda. Istakao je da je "očigledno da se u Crnoj Gori dešava ono što žele da se sutra desi Srbiji".

Stefan Vernole, italijanski pisac i autor knjige "Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori", naveo je da Đukanović ostaje opasan sve dok uspeva da kontroliše veći deo policije:

- Važno je ostati hladan i kretati se postepeno, pre svega formiranjem nove vlade, isključivanjem DPS i uveravanjem manjina da ne postoji opasnost od "velike Srbije", zatim ukidanjem Zakona o slobodi veroispovesti.

Inače, stranke opozicije su na parlamentarni izborima 30. avgusta pobedile u 16 opština.

Foto D.Milovanović

 
POVUKAO DONACIJU DPS

IZVRŠNI direktor privatne firme "Dekar enerdži" Milić Novović, povukao je 5.000 evra donacije Demokratskoj partiji socijalista za parlamentarne izbore 30. avgusta. Ovo pokazuje izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije o prilozima tokom izborne kampanje. Podsećamo da je ova firma od Vlade Crne Gore ranije dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini-hidroelektrana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)