SKRNAVE DŽAMIJE, NAPADAJU SVEŠTENIKE: Crnogorska opozicija tvrdi da poražena strana stoji iza poslednjih incidenata

E. V. N.

03. 09. 2020. u 09:30

NAPADI na verske objekte i izgredi u nacionalno i konfesionalno mešovitim sredinama pokazuju rukopis uzdrmanog režima koji ne preza ni od izazivanja najopasnijih incidenata.

СКРНАВЕ ЏАМИЈЕ, НАПАДАЈУ СВЕШТЕНИКЕ: Црногорска опозиција тврди да поражена страна стоји иза последњих инцидената

Foto: V. N.

Niz nemilih događaja na nacionalnoj i verskoj osnovi u više mesta u Crnoj Gori ovako komentarišu predstavnici pobedničkih koalicija. Oni su pozvali na mir, uzdržanost i povećanu budnost.

Više verskih objekata i službenika u Crnoj Gori našlo se na meti vandala u noći između utorka i srede. U Rožajama je verbalno napadnut pravoslavni sveštenik, u Bijelom Polju je oskrnavljena Crkva Svetog Nikole u Nikoljcu, kao i džamija u Pljevljima. Dojava o oštećenju vakufske imovine u Beranama, srećom, ispostavila se kao lažna.

Da je islamska imovina bila meta huligana, upozorio je javnost glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić. Tamo su porazbijani prozori na prostorijama koje koriste vernici, a ubačena je poruka "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica". Samo dan ranije u ovom gradu demolirane su prostorije Bošnjačke stranke, kao i objekti u vlasništvu muslimana.

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić optužio je odlazeću vlast da zlokobnim provokacijama u mešovitim sredinama pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose, a njegova koalicija organizovaće odbranu islamskih svetinja.

- Očigledan je rukopis Đukanovićevih službi koje su na istovetnoj matrici održavale vlast svih prethodnih godina. To su isti akteri i iste službe koje su devedesetih proterivale i vršile represiju nad bošnjačkim i albanskim stanovništvom koje sad navodno štite - rekao je Krivokapić, uz poziv policiji da hitno označi počinioce.

Foto: V. N.

Krivokapić je prstom pokazao na direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića:

- On izvesno zna ko je počinilac ovog gnusnog dela izazivanja međunacionalne i međuverske omraze. To zzaključujemo na osnovu informacija koje nam obezbeđuju časni pripadnici Uprave policije.

Incidente na verskoj osnovi osudio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije:

- Napad na pljevaljske muslimane je napad na svakog pljevaljskog hrišćanina i građanina Crne Gore.

IZAĐI, POPE, OVO JE CRNA GORA

PRED očima mnogobrojnih građana i "neupućene" policije više desetina huligana okićenih zastavama Crne Gore okružilo je crkvu Ružicu i parohijski dom i duže od sat vremena sirenama uznemiravalo porodicu sveštenika Slobodana Radojevića, koji je u to vreme bio odustan.- Izađi, pope! Ovo je Crna Gora, ovo je naša država, vrištali su histerično Rožajci - svedočio je Bojan Bulatović o incidentu koji nije imao teže posledice samo zahvaljujući povratku oca Slobodana u Rožaje i pozivu koji je uputio načelniku policije.

Mitropolit je podsetio i da je nedavno policija u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, a tužilaštvo ih ekspresno kažnjavalo, što u ovom slučaju izostaje:

- Ne mogu se oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore po osnovu verske pripadnosti. Neću da prerano zaključujem, ali činjenica da već više incidenata ostaje nerasvetljeno navodi na pomisao da ovde nije reč o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju