POTPUNI DEBAKL DPS-a U BROJKAMA: Opozicija u Crnoj Gori za samo četiri godine osvojila čak 38.000 glasova građana

R. Dr.

02. 09. 2020. u 11:18

POBEDNIČKE koalicione liste na nedeljnim izborima samo u Podgorici osvojile su gotovo 15.000 glasova više nego što je tadašnja opozicija dobila na izborima 2016. godine.

ПОТПУНИ ДЕБАКЛ ДПС-а У БРОЈКАМА: Опозиција у Црној Гори за само четири године освојила чак 38.000 гласова грађана

Novosti

Slično je i u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom. U ukupnom zbiru, oponenti vladajućoj stranci za svega četiri godine obezbedili su glasove još 38.000 građana Crne Gore.

Ovim skokom u podršci, između ostalog, objašnjava se poraz vladajuće DPS i režima Mila Đukanovića na nedeljnim izborima u Crnoj Gori. Fenomen naglog povećanja poverenja u opoziciju u odnosu na prethodna izborna nadmetanja, objašnjava se izuzetno velikim odzivom, mudrom strategijom opozicije koja je nastupila u tri kolone, ali i motivacijom građana da glasaju protiv DPS.

Foto: Printskrin


Vladajuća partija, iako je u izbornoj noći sebe proglasila za pojedinačno najjaču u Crnoj Gori, u odnosu na izbore 2016. godine zabeležila je smanjenje ukupnog broja osvojenih glasova svuda, osim u sedam gradova - Baru, Cetinju, Bijelom Polju, Kotoru, Rožajama, Mojkovcu i Ulcinju. Analiza rezultata izbora pokazuje i da je DPS od 2016. do danas prokockala najmanje 19.000 glasova. Na biračkom telu od svega 540.000 birača ovakav gubitak za svega četiri godine neminovno vodi u politički debakl. Vlast je sačuvala birače u Kolašinu, Budvi, Plužinama i Gusinju. U Petnjici, u odnosu na prethodno izborno prebrojavanje, DPS je izdalo - sedmoro birača.

CETINjE I GUSINjE


OPOZICIJA je u odnosu na 2016. godinu "utanjila" na Cetinju, gde je izgubila 60 glasova, u Kolašinu 70, a u Šavniku sedam birača. Razlika na štetu protivnika vladajuće stranke zabeležena je i u Gusinju gde je na stranu režima "pretrčalo" devetoro birača.

Na postizbornoj mapi DPS je očuvao najveći broj tradicionalnih uporišta, ali zbir glasova opozicije u njima uveliko prevazilazi rezultat Đukanovićeve partije. Politički analitičari iz Crne Gore i regiona slažu se da je sukob Đukanovićeve DPS sa SPC oko Zakona o slobodi veroispovesti, kao i višemesečne litije, doprineo mobilizaciji biračkog tela, posebno onog dela koji je do sada izostajao sa glasanja. Ogromnoj razlici u ukupnom broju glasova doprinela je i opoziciona strategija koja može da se sažme kao - za svakog ponešto na glasačkom listiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije