MILO ŽELI HAOSOM DA OČUVA VLAST: Ovo je plan kojim će pokušati da to sprovede u delo

R. Dr. - M. S.

02. 09. 2020. u 07:45

NAJVEĆA pretnja volji naroda iskazanoj na parlamentarnim izborima jeste izazivanje incidenata sa ciljem dokazivanja teze da opozicija želi haos i nerede, kao povod za prevrat i ukidanje crnogorske državnosti.

МИЛО ЖЕЛИ ХАОСОМ ДА ОЧУВА ВЛАСТ: Ово је план којим ће покушати да то спроведе у дело

Novosti

Crnom Gorom kruži opravdan strah da uzdrmani režim Mila Đukanovića neće prezati od izazivanja težih incidenata kako bi izbegao mirnu primopredaju vlasti.

U ovom svetlu tumači se i poziv "patriotskih" organizacija, iza kojih stoji DPS, da uprkos zabrani okupljanja zbog epidemije virusa korona sazovu pristalice na miting zakazan 6. septembra na Trgu slobode u Podgorici. Oni će se, kako najavljuju, sabrati pod sloganom "Crna Gora te zove", a u velikom delu javnosti se posmatra kao očajnički potez političkog davljenika da se konsoliduje i mobiliše simpatizere. Reč je o visokorizičnom potezu odlazećeg režima, koji bi mogao da podgreje ionako visoku temperaturu u crnogorskom društvu.

Crnom Gorom uveliko kruži scenario prema kome grogiranom DPS sa Đukanovićem na čelu odgovara da u periodu između glasanja i primopredaje vlasti Crna Gora ogrezne u haos. Prema mnogim izvorima, postoje i centri moći koji ne prezaju ni od izazivanja nemira.

Novosti

Da je crnogorsko postizborno tlo izuzetno trusno i osetljivo na svaki bezbednosni inženjering, svedoče i incidenti koji su u noći između ponedeljka i utorka zabeleženi u Pljevljima i Podgorici, kao i njihovo tumačenje u prorežimskom delu tamošnje javnosti.

U Siti kvartu u Podgorici izbila je tuča između pristalica DPS i simpatizera opozicije koji su slavili izbornu pobedu. Letele su kamenice, flaše, pepeljare... Napeto je bilo i ispred Hrama Hrista Spasitelja gde je služen moleban, ali veći sukobi su izbegnuti. U centru grada napadnuta je i novinarska ekipa RTCG, koja je izveštavala o skupovima. U ovim incidentima više osoba je povređeno.

Dok su pristalice opozicije slavile na gradskim ulicama, u Pljevljima su napadnuta dva građanina islamske veroispovesti, koji se dovode u vezu sa Bošnjačkom strankom. U ovom gradu razbijena su stakla na kancelarijama DPS, a na meti huligana bili su i lokali čiji su vlasnici navodno muslimani. Incidenti su zabeleženi i u Nikšiću, gde se navodno čula i pucnjava iz vatrenog oružja.

ODLOŽENO SLAVLjE U BUDVI

SLAVLjE povodom uspeha koalicije "Za budućnost Budve" na izborima u Budvi - odloženo je. Ovu odluku doneo je nosilac te liste Marko Bato Carević, a otkazana je i najavljena litija od Crkve Svete Petke do Starog grada, kao i muzički program.

- Zbog pokušaja odlazećeg režima da izazove incidente na okupljanjima građana na kojima se slavi pobeda demokratije otkazali smo skup. Svedoci smo da bivši režim pokušava da izazivanjem incidenata ugrozi izbornu volju građana što niko od nas ne sme dozvoliti. U ovom trenutku najvažnije je da se proces smene vlasti dovede do kraja i uspostavi vlast koja će raditi u interesu građana - obrazložio je Carević.

Lideri opozicionih koalicija svesni su zapaljivosti atmosfere i već u izbornoj noći pozvali su svoje članove da ne slave na ulici i izbegavaju okupljanja.

Zdravko Krivokapić, vođa koalicije "Za budućnost Crne Gore", pozvao je i juče građane da ne slave izbornu pobedu na ulicama, ali i potvrdio postojanje planova o izazivanju režiranog haosa.

- Zbog proverenih informacija da značajan broj plaćenih provokatora pokušava da izazove incidente i nemile događaje, kako u Podgorici tako i u drugim gradovima Crne Gore, pozivamo građane da se vrate svojim kućama i u njima nastave slavlje. Ne smemo dozvoliti da damo bilo kakav izgovor odlazećem režimu da opovrgne neporecive rezultate izbora i narodnu volju - objavljeno je na njegovoj zvaničnoj fejsbuk-stranici.

U gostovanju na TV Vijesti juče ujutru Krivokapić je rekao da incidenti iz Podgorice ne služe na čast nikome. Opozicija, kako je rekao, ne želi podele i svima pruža ruku pomirenja:

- Nemam informacije ko je izazvao incidente u Podgorici. To ima policija. Za pucnjavu u Nikšiću čuo sam da su u pitanju bile petarde. Moramo u svakom slučaju da budemo strpljivi i smireni. Ne možemo mržnjom da se okrećemo na mržnju, ne možemo da se delimo. Opozicija sigurno nije ta kojoj odgovaraju ovakvi događaji.

I lider druge opozicione koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić poručio je, povodom incidenata, da su građani u obavezi da obezbede mir u zemlji. Pozvao je pripadnike svih nacija da se uzdrže od provokacija.

KLICALI KRSTU ZRNOVOM

DO incidenta u Podgorici došlo je navodno tokom jednog od bliskih susreta pristalica opozicije koji su slavili i spontano okupljenih grupica članova i simpatizera DPS. Jedna od ovih grupa skandirala je stihove posvećene vođi zelenaškog pokreta: "Popoviću, komandante, Crna Gora pozdravlja te", posle čega je izbila masovna tuča.

- Ako sačuvamo mir, možemo imati sve, ako izgubimo mir ne treba nam ništa. Mir i dostojanstvo, mudra i hladna glava su nešto što je svima u Crnoj Gori u ovom momentu najpotrebnije.

Bečić je rekao da svi građani koji se, suprotno pozivima partija i verskih zajednica da to ne čine, okupljaju na ulicama, bez obzira svesno ili nesvesno, pomažu "poraženoj mafiji".

- Logika je jednostavna, ono što smo gledali sinoć ne odgovara samo pobednicima - novoj, demokratskoj vlasti.

Bečić je pozvao politički i policijski vrh Crne Gore da mirno preda vlast.

- Volja građana jasna je i neupitna - naveo je lider koalicije "Mir je naša nacija".

Postojanje režimskog plana za izazivanje incidenata potvrdio je juče i šef izbornog štaba koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić.

- Pozivam sve naše pristalice da prekinu slavlje. Postoji opravdani rizik da će biti insceniranih sukoba. Imamo informacije da imaju majice kao naše, pa čak i mantije - rekao je Mandić.

 
JEDNA OSOBA UHAPŠENA

UPRAVA policije Crne Gore saopštila je da je u incidentima u ponedeljak jedna osoba uhap- šena, a da su protiv više njih podnete kri- vične prijave. Ukupno 29 građana je sankci- onisano zbog prekršaja u saobraćaju. - Zbog napada na policijskog službe- nika u Herceg Novom uhapšena je jedna osoba - navode u policiji i ističu da ne- redi na ulicama neće biti tolerisani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna