DRITANOVA BESA ŠALJE ĐUKANOVIĆA U ISTORIJU: Izborna komisija potvrdila trijumf opozicije u Crnoj Gori, sve oči uprte u lidera URA

D. MILINKOVIĆ, V. KADIĆ

01. 09. 2020. u 10:00

UKOLIKO niko od crnogorske opozicije ne izda najavljeni predizborni pakt, posle 30 godina neprikosnovene vladavine Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista odlaze sa vlasti.

ДРИТАНОВА БЕСА ШАЉЕ ЂУКАНОВИЋА У ИСТОРИЈУ: Изборна комисија потврдила тријумф опозиције у Црној Гори, све очи упрте у лидера УРА

Dritan Abazović

To pokazuju rezultati upravo održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koje je juče objavila Državna izborna komisija, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, a po kojima je konačni skor u mandatima između opozicije i Đukanovića 41:40.

Naime, u završnom zbiru, tri opozicione liste - "Za budućnost Crne Gore", na čijem čelu je Zdravko Krivokapić, "Mir je naša koalicija", Alekse Bečića, i "Crno na belo", čiji je nosilac Dritan Abazović, ukupno će imati 41 od 81 mesta u crnogorskom parlamentu, što je dovoljno da formiraju vladu.

Trijumvirat izbornih pobednika - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović juče su usaglasili principe buduće saradnje, na kojima će formirati izvršnu vlast.

Prvi princip je da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, kao i sve neophodne reforme kako bi Crna Gora što pre pristupila EU.

U DPS - MUK

IZ tabora Demokratske partije socijalista, gde u izbornoj noći nisu krili šok zbog rezultata, juče se niko nije oglašavao. Đukanović je u izbornoj noći priznao da ima manje mandata od opozicije, ali nije priznao i poraz.

Lideri pobedničkih koalicija dogovorili su se i da će nova vlada biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Četvrti princip sadržan je u posvećenom poštovanju Ustava i zakona, uz promene svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi veroispovesti.

Lista Krivokapića dobila je 27 mandata, odnosno 32,55 odsto ili 133.267 glasova. "Mir je naša nacija" imaće 10 poslanika (12,53 odsto, 51.297 glasova) i "Crno na belo" 4 (5,53 odsto, 22.649 glasova).

S druge strane DPS je osvojio 30 mandata, odnosno 35,06 odsto ili 143.548 glasova, i uz tradicionalne koalicione partnere Socijaldemokrate, Socijaldemokratsku partiju i liste albanske i bošnjačke manjine može da računa na 40 mesta u parlamentu.

Socijaldemokrate su osvojili tri mandata (4,1 odsto, 16.769 glasova), SDP 2 (3,14 odsto, 12.839 glasova), Bošnjačka stranka tri mandata (3,98 odsto, 16.286 glasova), Albanska lista jedan (1,58, 6.488), koliko je dobila i Albanska koalicija Jednoglasno (1,14 odsto, 4.675 glasova).

ZA MILA 15.000 GLASOVA MANjE NEGO 2016.

NA parlamentarnim izborima u Crnoj Gori glasalo je 76,65 odsto upisanih birača, tačnije njih 413.954, od čega je bilo 409.451 važećih glasačkih listića. Interesantno je da je DPS na ovim izborima osvojio oko 15.000 glasova manje nego na glasanju 2016, kada ih je podržalo 158.490 birača. Ta razlika u glasovima DPS je sada koštala čak šest mandata, jer su na prošlim izborima osvojili 36 poslaničkih mesta, a sada 30.

Ovakva tesna izborna matematika, po mnogima, mogla bi da ostavi Crnu Goru na putu dubokih podela i sukoba kojim ide u poslednje vreme, a posebno od donošenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Stvari bi dodatno moglo da komplikuje i to što mandat Mila Đukanovića na mestu predsednika traje još dve godine i pitanje je kako će izgledati saradnja sa Vladom koju bude formirala opozicija.

Iz opozicije su već poslali poruku DPS i Đukanoviću da je krajnje vreme da shvate da moraju da naprave zaokret ili će se urušiti kao "Vavilonska kula". Doduše, i u opoziciji su priznali da su očekivali još ubedljiviju pobedu i da je u izbornoj noći izgledalo da će razlika između DPS i najveće koalicije "Za budućnost Crne Gore" biti samo u jednom mandatu, a konačni, ipak tesni rezultat, pripisuju brojnim manipulacijama od strane DPS u izbornom procesu, pogotovo sa biračkim spiskovima.

Zato su sada sve oči uperene u Dritana Abazovića, koji je predvodio opozicionu listu "Crno na belo", osvojio četiri mandata i mogao bi da bude tas odluke o budućoj vladi.

Iako je ideološki mnogo bliži DPS nego prosrpskim strankama, Abazović je oduvek isticao da mu je jedini cilj borba protiv vlasti. Ipak, s obzirom na to da je više puta isticao kako mu saradnja sa Demokratskim frontom "nije bliska", ostaje da se vidi da li će se okrenuti Demokratskoj partiji socijalista, ili će do kraja ostati dosledan stavu da neće sarađivati sa Đukanovićem.

U Abazovićevom izbornom štabu bakljama i vatrometom slavilo se u izbornoj noći, a njegove poruke posle zatvaranja birališta ukazivale su da će se držati dogovora koji je napravio sa Krivokapićem i Bečićem pre izbora.

Abazovićev uslov je formiranje ekspertske vlade, a kako nam je rečeno u koaliciji "Zajedno za budućnost Crne Gore" taj dogovor će biti ispoštovan.

Pregovori o sastavu ministarskog kabineta, saznajemo, počeće vrlo brzo, a iz pobedničkog tabora već su poslali poruku manjinskim strankama, koje su do sada tradicionalno bile uz DPS, da se priključe pobednicima. Ukoliko bi se to desilo, opozicija bi imala komotnu većinu od čak 46 poslanika.

Suljo Mustafić iz Bošnjačke liste koja je osvojila tri mandata nije juče, za "Novosti", mogao da kaže da li će i kada ići na eventualne pregovore sa Krivokapićem.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da veruje da će bez obzira na neke ideološke razlike sa srpskom opozicijom, Abazović ispoštovati "besu" koju je dao pre izbori:

- I on i ostali predstavnici opozicije dele neke zajedničke suštinske vrednosti o demokratskoj Crnoj Gori, bez krađa, korupcije i kriminala koje su obeležile odlazeću vlast.

POTOMAK CRNOGORSKOG JUNAKA

UNIVERZITETSKI profesor i nosilac liste koalicija "Za budućnost Crne Gore", Zdravko Krivokapić, je najveći autoritet koji je mogao da se odupre DPS Mila Đukanovića - kaže, za "Novosti", nikšićki biznismen i dobrotvor Srpske pravoslavne crkve Miodrag Daka Davidović. - Video sam u njemu duhovnu snagu koja je toliko jaka da je pokrenula narodni zamajac i dovela do očekivanog ishoda. Zdravko je potomak jednog od najvećih crnogorskih junaka Miloša Krivokapića. Njegov brastvenik je i blaženopočivši prota Momo, koji je bio jedan od najvećih autoriteta u SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a