LAKO DO RAČUNA U BANCI: U cilju smanjenja biznis-barijera Centralna banka CG usvojila izmene u poslovanju

Z. Z.

31. 08. 2020. u 06:27

CENTRALNA banka Crne Gore usvojila je izmene i dopune Odluke o strukturi, uslovima i načinu otvaranja, odnosno zatvaranja transakcionih računa.

ЛАКО ДО РАЧУНА У БАНЦИ: У циљу смањења бизнис-баријера Централна банка ЦГ усвојила измене у пословању

Foto N. Mandić

Prema tom aktu i maloletnici u određenim slučajevima mogu otvoriti račun u banci. Jedan od uslova je da je klijent koji nema punih 18 godina crnogorski državljanin i da mu je račun u banci potreban zbog npr. zaključivanja ugovora o radu. Takođe, Odluka monetarne vlasti precizira da nije obavezna upotreba pečata za privredna društva, a sve u cilju smanjenja biznis-barijera što je uvršteno u izmene i dopune na inicijativu Saveta za konkurentnost.

- Briše se obaveza upotrebe pečata tako što pri podnošenju zahteva za otvaranje transakcionog računa propisana dokumentacija ne mora biti overena pečatom, osim u slučajevima kada je to propisano zakonom, propisom ili aktom, pojasnili su iz Centralne banke. Objasnili su da korisnik platnih usluga zahtev za otvaranje računa može dostaviti uz odgovarajuću dokumentaciju pružaocu usluga, u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska identifikacija i elektronski potpis uz puno poštovanje propisa, da bi se sprečilo pranje novca.

Izmenama koje je utvrdio regulator, propisano je da banka može zatvoriti račun i bez zahteva klijenta u slučajevima kada taj račun nije korišćen i nije bilo promena na njemu pet godina. Takođe, Odluka CBCG jasno definiše tzv. rezident i nerezident pojmove, jer fizička lica prilikom dostavljanja zahteva za otvaranje računa prilažu dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi da li je reč o crnogorskom državljaninu ili je u pitanju stranac.

Podgoričani još nisu upoznati sa novinama o otvaranju računa, ali pojedini s kojima smo razgovarali kažu da ih raduje što više neće morati u banku.

- Nedavno sam imala neprijatnu situaciju. Otišla sam u banku da podignem dividendu, ali se ispostavilo da treba da im dodam novca kako bih platila održavanje računa koji nisam koristila više godina - ispričala nam je Rada B.

Novine su obradovale i Sandru R. koja je, kako nam je rekla, u januaru imala problem da otvori žiro-račun kako bi primala nadoknadu za pripravnički.

- Čak sam morala i da nađem "vezu" da otvorim račun, jer kako su mi rekli, mladi su rizična grupa preko čijih se računa nekada odrade i sumnjive transakcije - navela je Sandra.

BAR DVA TEKUĆA

PREMA statistici koja je rađena krajem juna, više od 1,3 miliona građana i pravnih subjekata u Crnoj Gori ima otvoren po jedan ili više računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna