ORDEN NA PRSIMA VUKA: Veliko priznanje SPC i Eparhije budimljansko-nikšićke za bivšeg policaca - čuvara svetinja

M. SEKULOVIĆ

27. 08. 2020. u 11:30

OVO jesu teška vremena, iskušenja, narod se malo zbunio i uplašio, a ja vam kažem: Oni koji su na putu Božjem ne treba ničeg da se boje, osim Boga živoga.

ОРДЕН НА ПРСИМА ВУКА: Велико признање СПЦ и Епархије будимљанско-никшићке за бившег полицаца - чувара светиња

Foto: M. Sekulović

To je onaj plemeniti strah koji nas još više privlači da činimo dobro i ugađamo Bogu, strah da se ne ogrešimo o svetinju, o grobove svojih predaka. Neka se boje oni koji su udarili na svetinju, koji su udarili na zavete svojih predaka i krenuli da prisvajaju ono što je Božje da bude njihovo. To nikome dobra doneti nije moglo do sada, pa neće ni ubuduće.

Ovo je deo besede u hramu Preobraženja Gospodnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji je odlikovao bivšeg policajaca Centra bezbednosti Budva Žabljačanina Vuka Vukovića, najvećim odlikovanjem Episkopije budimljansko-nikšićke, Medaljom Svetog velikomučenika Georgija prvog stepena.

On je odlikovao Vukovića, koji je vratio policijsku značku u znak podrške progonjenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

- Bio sam službenik policije 17 godina. Odlučio sam da vratim uniformu, jer sam shvatio da kada smo došli u situaciju da pružamo asistenciju bagerima na rušenju naših crkava, manastira, hramova, naše Srpske pravoslavne crkve, da se u svemu tome ne pronalazim. Ne želim da budem deo tog kolektiva. Želim da budem, prvenstveno, čuvar Crkve i čuvar naroda - kazao je Vuković, koji je istog dana kada je razdužio opremu i naoružanje bio krstonoša na litiji u Budvi.

Foto: M. Sekulović

PONOSAN

- ČASNI krst nosim jer smatram da je to ponos i čast svakoga vernika. Časni krst je žrtva i ja tu žrtvu nosim sa sobom. Vaspitavan sam u duhu pravoslavlja, duhu svetosavlja, ponosan na svoje pretke, na svoje prezime, na moj durmitorski kraj, pleme Drobnjak, moju izvornu Staru Hercegovinu, moju Crnu Goru - kazao je Vuković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna