HERCEG NOVI SLAVI SVETOG STEFANA, ZAŠTITNIKA GRADA: Na Trgu od ćirilice progovoriće duhovnost i identitet naroda

V.V.

15. 08. 2020. u 15:47

HERCEG Novi je veran tradiciji obeležavanja slave i poštovanja sveca zaštitnika osnivača grada, Svetog arhiđakona Stefana, potvrđeno je liturgijom koju je u hramu Svetog Spasa na Toploj služio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, a odmah potom i otvaranjem sedmog Trga od ćirilice u Njegoševoj školi.

ХЕРЦЕГ НОВИ СЛАВИ СВЕТОГ СТЕФАНА, ЗАШТИТНИКА ГРАДА: На Тргу од ћирилице проговориће духовност и идентитет народа

Foto: V.V.

I liturgiji i programu otvaranja ove značajne manifestacije prisustvovali su uz vernike i predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsednici Miloš Konjević i Danijela Đurović sa saradnicima kao i konzul Srbijue u Herceg Novom Zoran Dojčinović i predsednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić.

- Ovaj praznik simbol  je jake veze žitelja Herceg Novog i Srpske pravoslavne crkve, koja traje pokolenjima, poručio je predsednik Katić. Potom je dodao da se ove godine slava osnivača grada obeležava sa manje gostiju nego što je to bilo prethodnih godina, ali radost ovog praznika sa Herceg Novim dele mnogi građani i prijatelji koji su uputili čestitke i reči podrške.

Katić je posebno zahvalio mitropolitu Amfilohiju jer je prisustvom uveličao proslavu i uvek  je uz verni narod Herceg Novog.

Govoreći o Trgu od ćirilice, Katić je  istakao da ova manifestacija čuva vrednosti koje su preci branili osnivanjem Topaljske komunitadi, pre više od 300 godina – jezik i ćirilično pismo, slobodu ispovedanja pravoslavne vere i pravo na podizanje i čuvanje pravoslavnih hramova.

- Sa Trga od ćirilice će narednih dana, kroz duhovnost i kulturu progovoriti identitet naroda ovog kraja, čija je važna odrednica uvek bilo pravoslavlje. Poruka koja će još jednom biti poslata, jasna je i odlučna – Ne damo svetinje! Svi zajedno, odbranićemo pravdu i osnovna ljudska prava, kako nam to nalažu čast i dostojanstvo - poručio je Katić.

Mitropolit Amfilohije na početku besede poručio je „slavski hleb  produžetak je hleba života, pa se ovde  učimo kako da delimo one darove koje je Bog dao podjednako svima, da ne otimamo jedni od drugih nego da ih bratski dijelimo".

Foto: V.V.

- Zato se posebno radujem što su gospodin Katić i uprava grada nastavili živo predanje sabiranja oko hleba života i učenja kako treba deliti taj hleb, kazao je Mitropolit, čestitao  praznik, uz želje za dobro zdravlje, spasenje i isceljenje od "virusa koji su prolazni, ali i onih mnogo opasnijih virusa koji ovđe i do danas vladaju, a to su virus bogomorstva i bratoubilaštva, od koji smo svi pomalo oboleli, a naročito oni koji su danas na vlasti, poručio je Mitropolit.

Crkva je nezavisna od zla, mržnje, greha, to je crkva Božija, čulo se u mitropolitovoj besedi uz podećanje da je na Toploj  Njegoš učio školu „ćirilicu naravno, Sveto pismo, italijanski jezik , tu je započeo svoje nauke. Pred pokoljenjem je zapisao, da nada nema pravo ni u koga, do u Boga i u svoje ruke i „nadanje se naše zakopalo na Kosovu u jednu grobnicu".

- Nije to beznađe. To je nastavak živonosnog groba Hrista vaskrsloga. Kosovski zavet je izdanak Novoga zavjeta, Novi zavet je za vrijeme Hristovo utemeljen na raspeću, smrti i Vaskrsenju. Kosovski zavet je zaveštanje tom i takvom grobu Hrista Vaskrsloga i svetih Božijih ljudi. To je vladika Rade ovde naučio, i u Savini, kazao je mitropolit i istakao da veruje da će bdati Bog i da crkva Njegoševa vaskrsne na Lovćenu.

Foto: V.V.

U Njegoševoj školi

- On je gore utamničen, gore je pobegao iz blata iz nizina, „ako me tamo ne sahranite , neka ste prokleti". Rušeći mu crkvu na Lovćenu, Crna Gora je oburdana. Podižu se hramovi lovćenski, odavde do Amerike. Večna je Crna Gora ako se drži večnih načela života svoga, reči su mitropolita Amfilohija.

Okupljenima se obratio i predsednik hercegnovske crkvene opštine Zoran Lazarević, podsetivši da Herceg Novi slavi Prenos moštiju svetog arhiđakona Stefana kao krsnu slavu i sveca zaštitnika osnivača grada, Kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koji je gradu dao ime Sveti Stefan koje je kasnije promenjeno u ovo kojhe grad na ulazu u Boku danas nosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)