ČETNICI KAO PROVOKACIJA: U Beranama oskrnavljen pravoslavni krst, a na kućama muslimana osvanuli grafiti mržnje

M. SEKULOVIĆ

10. 08. 2020. u 06:14

NA fasadama nekoliko kuća u beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko, čiji su vlasnici muslimanske veroispovesti, iscrtani su grafiti sa portretima vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića i četničkog vojvode Pavla Đurišića i na kojima je ispisano "J...m li vam majku tursku", a kao "recipročna mera", na Bogavskom brdu oskrnavljen je veliki pravoslavni krst.

ЧЕТНИЦИ КАО ПРОВОКАЦИЈА: У Беранама оскрнављен православни крст, а на кућама муслимана осванули графити мржње

Foto M. Sekulović

Oba incidenta, koja su se dogodila u noći između subote i nedelje, mogla bi dodatno da naelektrišu predizbornu atmosferu u ovom gradu.

Opštinski odbor SNP-a Berane najoštrije je osudio taj vandalski čin, uz tvrdnju da grafiti dolaze iz "DPS kuhinje". U saopštenju se ističe da je reč o već oprobanim udbaškim metodama iz mračnih devedesetih, kada su, kako je navedeno, "pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS". SNP je pozvao Bošnjake i muslimane da ne nasedaju na te provokacije jer oni sa pravoslavnim stanovništvom nikada nisu imali bilo kakav problem. SNP je zatražio od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce, s obzirom na to da postoje nadzorne kamere na mestima gde su ispisani sramni grafit.

MRŽNjA Psovke i vređanje na nacionalnoj osnovi, Foto M. Sekulović

Odbornica DF u Beranama Jelena Božović takođe smatra da je "adresa" za grafite beranski DPS.

- Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko dosad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen, to je ono što Milu Đukanoviću remeti sve planove - rekla je Božovićeva.
Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama i zatražila adekvatnu reakciju nadležnih organa.
- Grafiti ovakve sadržine nikako ne smeju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vera i nacija - istaknuto je u saopštenju Bošnjačke stranke u Beranama.

Osuda Šćekića

- OPŠTINA Berane najoštrije osuđuje zlonamerne postupke u vidu grafita neprimerene sadržine koji su tokom noći ispisani u naseljima gde žive naši sugrađani, komšije i prijatelji Bošnjaci i muslimani. Građani Berana jasno prepoznaju iz kojih političkih kuhinja dolaze ovakvi naručeni grafiti u susret izborima. Radi se o uzaludnom pokušaju izazivanja međunacionalnih tenzija, jer im to Berane neće dozvoliti - kazao je Šćekić, koji ističe da oni koji su to naredili i uradili pod okriljem mraka nemaju ljudskosti i obraza.

Jelena Božović, Foto M. Sekulović

Proslavljeni jugoslovenski bokserski šampion Vučić Dobrašinović, koji živi u naselju Talum gde su iscrtani grafiti kaže da je namera kriminalaca i ljudi bliskih režimu da ovu sramotu pokušaju pripisati pojedincima koji su se juče okupili na Narodnom saboru u Gornjem Zaostru, koga neki nazivaju i četničkim skupom.

- Osnovano sumnjam da se iza prljavih ruku koje su crtale ove psovke po Talumu, kriju one iste ruke koje su u poslednja dva meseca više puta kamenovale i moju kuću, kako bih pomislio da iza tih napada stoje moje komšije Bošnjaci - kaže Dobrašinović. - Oni koji danas pokušavaju da moje komšije uznemire ovim psovkama su u suštini isti oni pokvarenjaci koji su u vreme predsedničkih izbora 1997. godine objašnjavali kako se Đukanović oslanja na ravnogorsku ideologiju, a da je Momir Bulatović staljinista.

Foto M. Sekulović

Kasnije su te iste osobe odlazile u Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjicu i tamošnjim stanovnicima pojašnjavali da se Milo bori protiv srpstva i četnika koje predvodi Momir Bulatović. Verujem da smo svi zajedno mnogo toga naučili i da više niko od nas građana nema pravo da bude naivan i podlegne prljavim porukama.

Pravoslavna omladina Berana u nedelju u ranim jutarnjim satima obnovila je oskrnavljeni pravoslavni krst.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!