Samo da se dokopam moje Morače

Veliša Kadić

09. 08. 2020. u 07:26

ODUŽILA se pandemija virusa korona i poremetila planove književniku, novinaru i profesoru Komnenu Bećiroviću (84) iz Ljevišta, koji svoj životni i radni vek provodi u Parizu, na reci Seni.

Само да се докопам моје Мораче

Foto arhiva "Novosti"

Evo, i leto odmiče, a on pod maskom i merama protiv zarazne bolesti ostaje u Francuskoj, mislima okrenut ka postojbini Morači, dragulju prirode, kojoj preti devastacija od najavljenog državnog projekta - izgradnje hidroelektrana na istoimenoj reci.

Uželeo se Komnen ljutog kamena, bistre reke, izvora, čistog vazduha, gde je obično prikupljao snagu za nove naučne i životne poduhvate.
- GUBIM živce čekajući da ova pošast nekako prođe. Taman kada je malo popustilo, ja se ponadao da je nema više - ona se ponovo javi, sada mnogo jača. Retko izađem u grad, pa vreme uglavnom provodim u dvorištu, punom cveća. Progreje sunce sat-dva, pomaljajući se iznad visokih zgrada. Jedva čekam da se, ako me ovo zlo mimoiđe i ako se granice otvore, dokopam zavičajne Morače. I, sada se vidi koliko je selo važno, pošto je industrijska proizvodnja u stagnaciji, pa bi uzornim poljoprivrednicima trebalo da svane - kaže, za "Novosti", Bećirović, nekadašnji nikšićki gimnazijalac koji je 1960. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu svetsku književnost i francuski jezik, potom bio stipendista francuske Vlade, osnivač svesrpskog Odbora za obnovu lovćenske kapele, borac za očuvanje kanjona Morače od potapanja.

UGROŽEN Nemanjićka lavra - manastir Morača, podignut 1252. godine , Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

O tome kako Parižani trpe vreme pod pandemijom, kratko kaže - kao i ceo svet, prilično nervozno.

- Nikome ne prijaju zatvorene granice. Ljudi su navikli na komunikaciju, putovanja, biznis - dodaje Bećirović. - Pratim situaciju i u Montenegru. Nadao sam se da ću tokom avgusta opet biti kraj izvora Morače ili pod Trebjesom, odakle se moji stari doseliše u Moraču tvrdu kačanicu.

NOTR DAM

PROŠLO je više od petnaest meseci od požara u Notr Damu, Bogorodične crkve, hrišćanske bogomolje u čijem sam ozarenju proveo više od pola veka, pošto stanujem u blizini. Radovi na obnovi koja je počela će svakako trajati decenijama s obzirom na sveopšti poremećaj života, posebno ekonomskog, prouzrokovanog pandemijom virusa korona - kaže Bećirović.

VIŠE od trideset godina  bori se za spas reke i kanjona Morače sa svim njenim jedinstvenim prirodnim i civilizacijskim blagom, prenoseći njeno ime širom sveta. Svojevremeno je u svoju misiju uključio i jednog od najvećih ekologa Franca Vebera, pa čuvenog vizantologa Dimitrija Obolenskog, koji su svojim autoritetima pokušavali da ubede vlasti u Crnoj Gori da se odustane od pogubnog nauma - izgradnje četiri hidroelektrane na Morači. Tim projektom bi bila ugrožena nemanjićka lavra-manastir Morača i Hram Uspenja Presvete Bogorodice.

- Prestonica Morače i Rovaca, Hram Uspenja Presvete Bogorodice, svetski poznat po svom neimarstvu i slikarstvu, u prvom redu po freski "Gavran hrani proroka Iliju", biće ugrožen. Dovođenjem jezera u temelje moračke lavre vlaga bi se uvukla u peščanu terasu staru pola miliona godina, i u manastirske zidove, i počela da ih rastače. Ako bi jednog dana, na šta geolozi ukazuju, proradilo klizište Đurđevine i survale se ogromne količine zemlje, nivo jezera bi toliko narastao da bi u njemu nestao manastir - upozorava Bećirović.

MISIJA Komnen Bećirović,Foto arhiva "Novosti"

SVOJEVREMENO je u Parizu pokušavao da od rušenja spase Njegoševu zadužbinu, crkvicu na Lovćenu. Od laži je istinom branio i srpski narod, posebno tokom NATO agresije i potonjeg otimanja Kosova i Metohije.

- Hram nismo uspeli da sačuvamo na Lovćenu, ali je zauvek ostao u našoj duši jer je, nadahnuvši čitavu literaturu, vaskrsao u nekoliko mesta po srpskim zemljama. Što se tiče Morače, još se nismo izborili za njen spas, ona se baštinom potvrdila i u svetskim okvirima, zaslužila da se uvrsti među najveća dobra čovečanstva pod zaštitom Uneska. Nažalost, crnogorska vlada očajnički po svetu traži investitore za kobni projekat izgradnje brana i elektrana - ukazuje Bećirović, koji s ponosom u svom domu čuva Orden Svetog Petra Cetinjskog koji mu je mitropolit Amfilohije dodelio za nesebičnu ljubav prema pravoslavlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade