KAPIJA BAČENA U REKU: Albanci kod Gusinja žele da osujete obnovu hrama

M. S.

28. 07. 2020. u 11:33

Posle još jednog divljanja Albanaca iz Martinovića kod Gusinja koji su uporni u namerama da osujete obnovu hrama Svetog Vasilija Ostroškog u selu u kome su u vreme njegovog osveštavanja 1938. godine pravoslavci bili po brojnosti gotovo većina u ovom mestu, stvari se polako, dovode u red.

КАПИЈА БАЧЕНА У РЕКУ: Албанци код Гусиња желе да осујете обнову храма

Foto M. S.

Metalna kapija sa crkvišta, teškao oko 300 kilograma, koja je pre dve nedelje isečena brusilicom sa nosača i potom odnesena ''a da niko od meštana nije video'', pronađena je, a potom, uprkos omatanju od ''komšija'' izvađena iz korita reke Ljuče...

Za koji dan, biće vraćena na staro mesto, i tako će se sprečiti da se konji i stoka Albanaca napasaju pred ovom svetinjom, koju su tokom Drugosg svetskog rata srušili preci onh koji danas prete sveštenstvu i vernicima pravoslavne veroispovesti, koji su obnovili crkvište, a uskoro kreću i u obnovu svetinje...

- Kapiju je pronašao pravoslavni meštanin Vojnog sela, koji je pozvao policiju, pa je obavljen i uviđaj - priča nadležni paroh jerej Bojan Radunović, po čijim rečima su članovi porodice Turković pokušali su da izvade kapiju, ali nisu uspeli zbog nepristupačnog terena i nedostatka opreme.

Foto M. S.

- Ipak, oni nisu odustali, pa su kamionom i vitlom kapiju izvukli iz reke, pri čemu ih je obezbeđivala policija, priča otac Bojan i objašnjava da su Turkoviće kada su došli na mesto gde je kapija pronađena videli komšije Albanci.

Kada su se posle dva dana vratili sa opremom, kapija je bila oko 40 metara uzvodno, u mnogo dubljoj vodi. Zahvaljujući dobroj volji i ljubavi prema pravoslavlju, prema Gospodu Isusu Hristu i Svetom Vasiliju Ostroškom, oni su se požrtvovano spuštili uz pomoć sajle, pretraživali rečno korito i izvukli kapiju. Poneli su je kući da je očiste, ofarbaju i, ako Bog da, ovih dana je opet vraćamo u Martinoviće, priča otac Bojan Radunović, koji ističe da za pronalaženje i vađenje kapije iz reke, posebne zasluge ima Miodrag Turković iz Vojnog sela.

Foto M. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri