OMOGUĆITE KONTROLU BIRAČKIH SPISKOVA: Potpredsednik SNP Crne Gore Dragoslav Šćekić zahteva od MUP Crne Gore

M. S.

24. 07. 2020. u 13:52

TVRDNjA ministra policije Mevludina Nuhodžića da je tačnost biračkog spiska na visokom nivou pa građani ne treba da imaju dilemu da li je birački spisak pouzdan, da nema lažnih identiteta, niti fantom birača u biračkom spisku, i da Crna Gora ima najčistiji birački spisak sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka, te da je reč o apsolutno kvalitetnoj i ažurnoj bazi ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno i u kojoj je na današnji dan upisano 540. 656 birača, izazvala ja reakciju potpredsednik SNP Crne Gore Dragoslava Šćekića.

ОМОГУЋИТЕ КОНТРОЛУ БИРАЧКИХ СПИСКОВА: Потпредседник СНП Црне Горе Драгослав Шћекић захтева од МУП Црне Горе

Foto: SNP

- Podsetiću ministra Nuhodžića da nije odgovorio na pitanje naše partije kako se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika iz 2011. godine broj državljana Crne Gore za proteklih devet godina povećao za 36,67 odsto ili izraženo u brojevima za novih 209.000 državljana i potencijalnih birača!?Nismo dobili ni konkretan, na činjenicama utemeljen odgovor i objašnjenje, otkud 541.000 birača u zemlji koja broji 622.000 stanovnika? Zašto parlamentarne stranke i javnost nisu ranije upoznate sa tim da su formirani timovi za kontrolu biračkog spiska i da je ministar Nuhodžić, kako je izjavio "kao dodatni mehanizam kontrole, nedavno sam formirao i ekspertski tim za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska od raspisanih izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, u čijem su sastavu predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i nevladinih organizacija", pita se Šćekić, koji od Nuhodžića zahteva da saopšti javnosti koja su to imena članova pomenutog ekspertskog tima kao i nevladine organizacije koju su određene da vrše nadzor ažurnosti i tačnosti biračkog spiska?

- Po kojim kriterijumima su odabrani da obavljaju ovako odgovornu funkciju, kome podnose izveštaje i zašto se to do sada krilo od javnosti i ostalih učesnika u izbornom procesu? Socijalistička narodna partija izražava otvorenu sumnju da u biračkom spisku postoji desetine hiljada "fantom birača" koji decenijama donose "pobjede" Demokratskoj partiji socijalista, kaže Šćekić, i ističe da ako je sve tako transparentno kao što minisat tvrdi, tražimo da nam omogućite uvid u kompletan birački spisak koji sadrži sve informacije predviđene članom 10. Zakona o biračkom spisku koji predviđa da birački spisak sadrži sledeće informacije: jedinstveni redni broj sloga pod kojim je izvršen upis u birački spisak, lično ime birača, jedinstveni matični broj birača, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, pol, mjesto prebivališta i adresa, datum prijave poslednjeg prebivališta i primedbu.

Šćekić je pozvao i ostale predstavnike opozicije i nevladinog sektora da pojedinačno zahtevaju od MUP-a i Uprave policije, "koja apsolutno kontroliše birački spisak, da im omogući da pristupe svim zbirnim podacima u biračkom spisku i da partije formiraju svoje ekspertske komisije koje bi izvršile proveru biračkog spiska".

SKRIVANjE

- Nemojte se kriti iza Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer vama taj zakon daje mogućnost da kroz državne institucije a za vaše partijske interese imate ekskluzivno pravo uvida u birački spisak, spisak državljana, prebivališta građana, kaznene evidencije, evidencija primaoca socijalnih primanja, evidencija Zavoda za zapošljavanje. Sve te poverljive podatke obilato koristite za dobijanje glasova i pritiske na građane da glasaju DPS, tvrdi Šćekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)