VLAST PRAVI PROBLEM U PLJEVLJIMA: Ugostitelji traže pod hitno da im se dozvoli rad

M. D.

22. 07. 2020. u 14:16

Pljevaljski ugostitelji traže pod hitno dozvolu za rad i pomoć države i opštine.

ВЛАСТ ПРАВИ ПРОБЛЕМ У ПЉЕВЉИМА: Угоститељи траже под хитно да им се дозволи рад

Foto: M. Drobnjak

- Situacija u koju su dovedeni pljevaljski ugostitelji, zabranom rada ugostiteljskih objekata i izostankom mera podrške i pomoći od strane države i opštine, jeste apsolutno nepodnošljiva.

Zaprepašćeni smo i ogorčeni zbog najnovije odluke NKT-a da u Pljevljima i dalje održava meru zabrane rada ugostiteljskih objekata, dok u mnogim drugim opštinama, sa težom epidemiološkom situacijom, omogućava njihov rad. Podsećamo da su Pljevlja i pljevaljski ugostitelji bili pogođeni merama NKT-a i u dužem vremenskom periodu kada u Pljevljima nije bilo nijednog zaraženog od virusa korona. Stoga, pozivamo NKT da pod hitno prestane da diskriminiše pljevaljske ugostitelje, odnosno da prestane da primenjuje dvostruke aršine prilikom donošenja mera-kažu ugostitelji dodajući da im se, koliko sutra, mora omogućiti da što pre otvore ugostiteljske objekte u Pljevljima i da počnu da rade, pošto je nepodnošljivo ugroženo ne samo njihovo poslovanje, već i goli opstanak i egzistencija. 

Foto: M. Drobnjak


Naglašavaju da je već tri meseca nemaju nikakve zarade odnosno ona je nula. 

-Imajući u vidu da je od strane NKT-a decidno saopšteno da će ugostitelji na severu moći da rade u zavisnosti od dogovora sa lokalnom samoupravom, pozivamo predsednika Opštine da pod hitno iskoristi prava i nadležnosti koju mu stoje na raspolaganju, kako bi mi pljevaljski ugostitelji počeli sa radom. Takođe, nadležni u Opštini Pljevlja mogu i moraju da nas pod hitno oslobode plaćanja poreza na nepokretnost, čistarine, takse za pristup putu, turističke takse i takse za korišćenje terase na najmanje 6 meseci, sa mogućnošću produžetka ovih olakšica na 12 meseci-kažu ugostitelji dodajući da im se pod hitno trebaju obezbediti različite subvencije sa opštinskog nivoa ali i osloboditi ih potraživanja koja su nastala u periodu u kojem im je bio zabranjen rad.

- U suprotnom, guraju nas svjesno u potpunu propast - tvrde ugostitelji dodajući da je neophodno da Vlada Crne Gore, bez izgovora i pod hitno, obezbedi olakšice i konkretne mere podrške i pomoći pljevaljskim ugostiteljima u vidu različitih subvencija i konačno smanji PDV kao što su to uradile praktično sve države u regionu i Evropskoj uniji.

- Mnogi faktori  faktori utiču na to da pljevaljski ugostitelji i u redovnim okolnostima teško posluju i da kao većina građana, samo sastavljaju kraj sa krajem - tvrde ugostitelji dodajući da  merom zabrane rada i izostankom podrške i pomoći, mi pljevaljski ugostitelji ne možemo više da postignemo ni da sastavimo kraj sa krajem, zbog čega očekujemo i tražimo hitnu reakciju Vlade Crne Gore i Opštine Pljevlja i ispunjavanje naših opravdanih zahteva.

- Ako nam nadležne adrese ne izađu u susret na navedeni način smatraćemo da je priča o navodnoj podršci ekonomiji i privredi samo puko zamajavanje, brutalna manipulacija i obična prevara-zaključuju ugostitelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a