CRKVA ODBILA ULTIMATUM Episkopski savet: I dalje traže registraciju SPC i oglušuju se o primedbe na koje ukazujemo

Veliša KADIĆ

22. 07. 2020. u 08:00

SA žaljenjem konstatujemo da je najnovijim predlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u kom se traži obavezna registracija Mitropolije i eparhija SPC.

ЦРКВА ОДБИЛА УЛТИМАТУМ Епископски савет: И даље траже регистрацију СПЦ и оглушују се о примедбе на које указујемо

Novosti

U potpunosti je ignorisana i odluga Svetog arhijerejskog sabora od 26. maja 2006, kojom je najviše telo SPC priznalo obnovljenu nezavisnost Crne Gore i time izvršilo prijavu tradicionalnog kontinuiteta drevne Zetske mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori.

Ovo je juče saopštio Episkopski savet SPC u Crnoj Gori, posle neuspelih razgovora eksperata Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti. Najnovije predloge crnogorske vlade, Episkopski savet okarakterisao je kao - ultimatum. Kako navode, predstavnici države oglušili su se o ključne primedbe na koje eksperti MPC mesecima ukazuju, što je juče i dovelo do prekida dijaloga.

Posle neuspelog razgovora iz Saveta, takođe, navode da su se, i pored ogromne zabrinutosti sveštenstva, monaštva i vernog naroda, odazvali pozivu Vlade, verujući da će doći do zajedničkog prihvatljivog rešenja.

- Očekivali smo da je tim Vlade od 11. marta do danas imao dovoljno vremena da razmotri naše predloge i da će nam dostaviti pisani odgovor. Do toga, nažalost, nije došlo - poručuje Episkopski savet. - Odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC je 1. decembra 2006. zvanično uručena tadašnjem predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću. Osim toga, ignorisana je i prijava koju je 8. marta 2012. godine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zvanično dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova, o čemu postoji dokaz koji je poznat i dostavljen je Vladi Crne Gore.

S druge strane, premijer Duško Marković konstatovao je da je dijalog završen bez rezultata, uprkos, kako je naveo, brojnim ustupcima koje je napravio Vladin pregovarački tim.

Vlada CG

 

- Prihvatili smo da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premesti u redovni sudski postupak, gde teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne na Crkvu - rekao je Marković. - Predložili smo novi član 63 Zakona, čime smo prihvatili da SPC nastavi da koristi sve crkvene i manastirske objekte, imanja i druge nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro. Predložili smo i novi član 64 Zakona, i isključili mogućnost da verske objekte može koristiti bilo koja verska zajednica, osim MCP i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Marković je rekao da su ciljevi "ovih ustupaka bili prevazilaženje nesuglasica i podela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja poverenja između države i Crkve".

Vlada CG

 
POLITIČKI MARKETING

JASNO je da Vlada, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rešenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucene i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje - poručuju iz Saveta.

OBESMIŠLjENE IZMENE

RAZMOTRILI smo Vladin predlog potencijalnih izmena članova 63 i 64 Zakona i konstatujemo da su oni u suštini obesmišljeni uz insistiranje Vlade na opstanku člana 62 kojim se, istina uslovno, crkvena imovina proglašava za državnu, iako to ona nikada nije bila u istoriji Crne Gore - saopštio je Episkopski savet SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!