PETROVDANSKA PORUKA AMFILOHIJA: Vlada nije odgovorila na naš poziv za nastavak dijaloga, poruka da nije istinski posvećena rešavanju problema

V. K.

14. 07. 2020. u 12:06

ARHIEPISKOP cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je Petrovdansku poruku sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, domaćoj i međunarodnoj javnosti.

ПЕТРОВДАНСКА ПОРУКА АМФИЛОХИЈА: Влада није одговорила на наш позив за наставак дијалога, порука да није истински посвећена решавању проблема

Foto: N. Skenderija

-Dužni smo i pred Bogom, i pred Časnim Krstom i desnicom Svetog Jovana Krstitelja i ćivotima Svetoga Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, da podsetimo da smo pre nekoliko sedmica objavili da ćemo do Petrovdana, 12. jula ove godine, mirno i strpljivo čekati odgovor Vlade Crne Gore na naš poziv od 11. maja za obnovu, zbog epidemije prekinutog, dijaloga o spornim i neustavnim odredbama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Do danas nismo dobili odgovor od Vlade Crne Gore, čime nam je poslata jasna poruka da Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rešavanju problema. Navodna Vladina ”ponuda o odlaganju primene Zakona” nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama SPC u Crnoj Gori i otuda je ona za nas, uz sve do sada izrečene pravničke ocene o njenoj neustavnosti, nepostojeća. Nije na nama da objašnjavamo razloge i uzroke Vladinog, ničim izazvanog, prekida dijaloga kao jedinog puta za rešavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države, kao pitanja sveukupnog crnogorskog društva, naveo je mitropolit Amfilohije.


-Imajući u vidu da su  u sred novog rasplamsavanja zaraze, raspisani izbori za 30. avgust u Crnoj Gori, a posebno neistinite i zlonamerne izjave zvaničnika DPS o navodnom ”učešću Crkve na izborima” i navodnoj njihovoj ”pobedi na tim istim izborima nad SPC”, koje su sračunate na uvlačenje Crkve u partijsku izbornu kampanju, ovim objavljujemo da ćemo nastojati da do 30. avgusta ne učestvujemo u polemikama i da ne odgovaramo na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju radi zloupotrebe njene vekovne hristonosne misije za dobro svih ljudi i svih naroda. Našu borbu za izmene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ćemo, kao i do sada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobede. Na taj način, kao i uvek do sada neodstupno svedočimo da Crkvi nije i neće joj biti, bez obzira na želje i namere nedobronamernih, mesta u partijskim obračunima i kampanjama.

Podsetio je da vladika da se Crna Gora nalazi pred ozbiljnim izazovima i novim iskušenjima koji se ne mogu ni prikriti, a ni rešiti  povampirenjem duha bratoubilaštva u ime ”novog identiteta”, kao ni bratskim deobama, bratskom mržnjom i međusobnim sukobljavanjima i sukobima.

Foto: Vlado Pavićević

-U svim ovim izazovima, vlast ima, po prirodi stvari, najveću odgovornost, kao što snosi i odgovornost za usvajanje Zakona kojim se, protivno volji velike većine građana Crne Gore, namerava otimanje svetinja i crkvene imovine radi stvaranja ”svoje crkve”. Sa žaljenjem konstatujemo da se u poslednje vreme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire dezinformacije o stvaranju nekakvih ”izbornih lista” sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve. I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti. Crkva sa svoje strane poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u narodnoj Skupštini, te da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime. Inače svako od nas je dužan da, prema svojim mogućnostima, dade doprinos očuvanju zdravlja duše i tela svih, ali i da posvedoči da na agresivnom bogoborstvu i otimanjem Svetinja niko razuman ne može graditi budućnost Crne Gore.


To otimanje je, naglasio je mitropolit Amfilohije, započelo rušenjem crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu – grobnog mesta Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca. Oburdavanjem tog hrama je započelo oburdavanje lovćenske Crne Gore, koje je navuklo prokletstvo Petra II na ovu i ovakvu Crnu Goru.

-Sadašnji vlastodršci koji poistovjećuju državu Crnu Goru sa sobom, svojim Zakonom o otimanju Svetinja i ideologijom zasnovanom na rušenju grba Crne Gore, povampiruju pod firmom antifašizma, bratoubilački duh boljševičke revolucije, gradeći (jedini u Evropi) upravo na bratomržnji budućnost države – Crne Gore. Trinaestojulski pak ustanak je bio opštenarodni ustanak, koji je revolucija nažalost pretvorila u bratoubilaštvo, čiji se duh danas povampiruje od njenih sledbenika, što se jasno vidi iz najnovijeg intervjua g. Đukanovića. Stoga smo dužni da podsetimo – zbog optuživanja Crkve za neofašizam jer traži bratsko pomirenje – da je ”ozloglašeni” Pavle Đurišić, učesnik Trinaestojulskog ustanka (osloboditelj Berana i Hitlerov zatvorenik), ubijen 1945.g. u logoru Stara Gradiška – Jasenovcu od strane ustaša Ante Pavelića i Sekule Drljevića, tvorca Nezavisne fašističke Crne Gore na Cetinju i u Staroj Gradiški, osnivačâ ”Hrvatske pravoslavne crkve”. Ovo vezano za napadanu izjavu Patrijarha srpskog g. Irineja u vezi stvaranja u Crnoj Gori ”autokefalne crnogorske crkve”. Otuda se postavlja pitanje: da li je vlast ovakve Crne Gore stvarno trinaestojulska ili one Crne Gore 12. jula – nezavisne, fašističke – Sekule Drljevića?

Vladika je ocenio da vlast previđa ono što vidi ne samo zdrava Crna Gora, nego i sav svet, da su molitvene litije pojava saborne bratske ljubavi i bratskog pomirenja i kao takve jedinstvene su u Evropi i svetu.

-Nažalost, današnja vladajuća stranka, da bi ostvarila svoju anticrkvenu ideologiju, pokušala je da izmanipuliše Rimokatoličku Crkvu i Islamsku zajednicu sklapanjem sa njima Temeljnih ugovora, i zatim donošenjem ”Zakona” koji se navodno odnosi samo na Pravoslavnu Crkvu i na njene Svetinje, podgrevajući tom manipulacijom kako međuversku, tako i međunacionalnu mržnju, pokušavajući time da pretvore Rimokatoličku Crkvu i Islamsku zajednicu  u igračke koje će biti u njenim rukama.

Našem sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu očinski preporučujemo da svu nadu položimo na Živoga i Istinitoga Boga i da nijednim gestom ne pokažemo vladanje koje nije dostojno hrišćana i potomaka Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, kao i ravnoapostolnih Svetoga Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog. Našu borbu za odbranu Svetinja širom Crne Gore i celog sveta vodićemo sa molitvom u našim srcima i bratskom ljubavlju. Ta borba jeste i biće neprestana i trajaće do pobede, i to do Hristove pobjede! A do tada svi saborno, iz jednih usta i iz jednog srca, kličemo i poručujemo: Ne damo Svetinje!, poručio je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)