MILO ĐUKANOVIĆ OPET NAPADA AMFILOHIJA I SPC: Ponovo se obrušio i to uoči Dana državnosti

Veliša KADIĆ

12. 07. 2020. u 11:27

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović uoči Dana državnosti, 13. jula, ponovo se obrušio na Srpsku pravoslavnu crkvu i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ ОПЕТ НАПАДА АМФИЛОХИЈА И СПЦ: Поново се обрушио и то уочи Дана државности

Arhiva Novosti

On je za podgoričku Pobjedu kazao da SPC danas nastupa u ime Demokratskog fronta, odnosno srpskog bloka.

- Ne zovu slučajno Amfilohija rent-a-mitropolit. Da li je sada moćniji oponent, pitanje je iz kog ugla se gleda. Amfilohije pod maskom brige za „verni narod“ pokušava da kamuflira političku pozadinu takvog svog angažmana, igrajući na kartu verskih osećanja, nastojeći da pripadnike pravoslavne vere obeleži političkim krstom. Dok se Mandić i družina, gurajući Amfilohija na čelo u pokušaju da zametnu svoje političke tragove, svrstavaju iza slogana „Ne damo svetinje“. Ipak mislim da im taj naum ne može proći kod građana Crne Gore, da je sve to providnije nego što se nadaju.

Đukanović se osvrnuo i na litije, ističući da su one na početku bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

- Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon. Gotovo da su na zakon zaboravili. U glavama onih koji upravljaju ovim scenarijem smišljen je drugi plan. Ako nema ove vlasti, onda nema problema ni sa zakonom. Nema ni svega drugog što je Crna Gora ostvarila tokom novije istorije, a protiv čega su oni bili: od nezavisnosti i multietničnosti, do NATO i dogledne evropske perspektive. Dakle, nije više cilj promena zakona, nego promena vlasti.

O učešću u litijama članova Demokratske partije socijalista, kaže:

- Moglo bi se reći da se radi o pojedinačnim slučajevima, koji se iz politikantskih razloga predimenzioniraju. DPS je moćna partija, i te brojke su na margini naše politike. Ali važan nam je svaki pojedinac. Sa svima njima obavljamo razgovore, poštujući verska osećanja i pravo ljudi da u svakom trenutku mogu promeniti svoje političke stavove. Ohrabrujuća je činjenica da su gotovo svi bez kolebanja i ubeđivanja saopštili da i dalje podržavaju program naše partije i njenu listu na izborima.

Đukanović je podsetio da odnosi Crne Gore i Srbije nisu dobri, ali da tome Crna Gora ničim ne doprinosi.

-Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas. Bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje. Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svedoči o nečem drugom, rekao je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije