POD LUPOM STARE DIPLOME: Crnogorsko Ministarstvo prosvete formiralo radnu grupu za proveru inostranih dokumenata

V.K.

23. 05. 2024. u 15:28

MINISTARSTVO prosvete, nauke i inovacija formiralo je međuresornu radnu grupu koja će predložiti model provere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na privatnim i javnim ustanovama u regionu, saopšteno je iz tog resora.

ПОД ЛУПОМ СТАРЕ ДИПЛОМЕ: Црногорско Министарство просвете формирало радну групу за проверу иностраних докумената

V.K.

Oni navode da će radna grupa u saradnji sa poslodavcima, primarno u javnom sektoru, omogućiti proveru obrazovnih isprava zaposlenih. Predsednica radne grupe je Dragana Babović, državna sekretarka u resornom ministarstvu.

U grupi će biti i predstavnik organizacije Alternativa Crna Gora, koja je podnela desetine krivičnih prijava zbog sumnje da određene osobe imaju lažne diplome. Iz Alternative ističu da skoro trećina službenika u javnom sektoru poseduje sumnjive diplome.

Vesko Pejak iz Alternativa Crna Gora kaže za "Novosti" da sumnja da u sistemu ima oko 30.000 lažnih diploma, srednje škole i fakulteta.

Desetine prijava

U POSLEDNjIH pet meseci, Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija podnelo je krivične prijave protiv više od dvadeset osoba zbog sumnje da su podnele zahteve za nostrifikaciju falsifikovanih obrazovnih isprava. Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju je ovih dana podiglo optužni predlog protiv dve medicinske sestre, a pre dve godine Alternativa je podnela krivične prijave protiv više od 50 medicinskih radnika.

- Naš sistem ne može za jednu deceniju da školuje toliko stručnjaka. Sumnjamo da najviše lažnih diploma ima u MUP-u. Ja sam zbog te izjave bio ranije saslušan u Centru bezbednosti Podgorica. Iako su te diplome nostrifikovane za vreme bivšeg režima, to ne znači da su validne. Ako su stečene na protivzakonit način onda nikad ne mogu biti važeće. I mi se upravo pozivamo na to. Recimo, neki inspektori su stekli diplome fakulteta dok su radili u službi, nisu ni prelazili granicu da bi išli da studiraju. Najviše ih ima iz Tutina, Novog Pazara, Širokog Brijega. To je godinama bio dobro razrađen posao. Pored MUP-a tu su i diplome u zdravstvu, školstvu i javnim preduzećima - kaže Pejak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!