UKOŠTAC SA HAKERIMA: CG je rešila da uđe u hibridni rat i da se suprotstavi digitalnim napadima, formiraće Agenciju za sajber bezbednos

V.K.

13. 05. 2024. u 07:00

VLADA Crne Gore suprotstaviće se sajber napadima formiranjem Agencije za sajber bezbednost, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj. On kaže da će fokus biti zaštita ključne infrastrukture.

УКОШТАЦ СА ХАКЕРИМА: ЦГ је решила да уђе у хибридни рат и да се супротстави дигиталним нападима, формираће Агенцију за сајбер безбеднос

Vlada CG

- Iako smo mala zemlja, mi smo jednako izloženi kao Italija i Belgija i druge članice NATO. A tek koliko te zemlje ulažu u sajber bezbednost, naročito u kadrovske kapacitete - rekao je Dukaj nakon sednice Vlade, podsetivši da je reč o važnom zakonu koji je u kontekstu pregovaračkog poglavlja 10.

Glavni grad Crne Gore, Podgorica, postaće sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbednost kroz koji će se štititi interesi NATO od moguće sajber agresije Rusije ili Srbije na ovaj deo zapadnog Balkana. Centar će biti smešten u naučno-tehnološkom parku, a planirano je da se objedini prevencija sajber kriminala i zaštita građana od potencijalnih zloupotreba.

Zapravo, onoga što je započela vlast Mila Đukanovića pred izbore 30. avgusta 2020. u vreme žestoke hajke na Srpsku pravoslavnu crkvu, kroz sporni Zakon o slobodi veroispovesti, kada su sajber ratnici imali zadatke da obaraju sajtove i portale koji nisu bili naklonjeni tadašnjim ciljevima Alijanse, kontrolišu internet, iskrivljuju činjenice o raznim događajima manipulišući informacijama kroz montirane novinske tekstove.

Rastuća pretnja

SAJBER kriminal predstavlja rastuću pretnju po Crnu Goru, dok su nasilje i trgovina oružjem, takođe, razlozi za zabrinutost, piše u izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu. Navodi se da je u Crnoj Gori Vlada prepoznala delovanje visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa kao glavni prioritet.

Pre dve godine eksperti za borbu protiv sajber kriminala iz Ef-Bi-Aja stigli su u Crnu Goru i vrlo brzo se uključili u posao za odbranu od sajber napada. Upravo su Amerikanci tada došli na poziv Dukaja, kako bi se prevazišao jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji! Veb-sajt specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti, objavio je dan ranije da hakerska grupa "Kuba ranskomver" tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore. Stotine administrativnih računara u Crnoj Gori zaraženo je virusom, a mnogi su morali da budu isključeni da bi se sprečilo širenje virusa. Hakeri su pokušali da udare na ključne sisteme, sa ciljem da ih onesposobe, a metod koji su koristili identičan je onima izvedenim u Ukrajini, Nemačkoj, Litvaniji, Malti, Holandiji i Belgiji.

Šampioni u hibridnom ratovanju su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, uglavnom Ruse. Tako je u Crnu Goru došao tim zbog izmišljene ruske pretnje i sve što se nakon toga dešavalo bilo je u funkciji slamanja patriotskih snaga u vreme opštenarodnog litijaškog pokreta i bunta protiv bivšeg režima. Iz Vlade su ranije poručili da će u cilju realizacije ovog projekta ustupiti sve kapacitete kojima raspolažu kako bi rezultati bili što pre postignuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za