TUŽILAŠTVO TRAŽI INTERVJU U ELEKTRONSKOJ FORMI: Milo Đukanović izjavama ustalasao javnost zbog mogućih elemenata krivičnog dela

M. SEKULOVIĆ

25. 04. 2024. u 20:43

VIŠE državno tužilaštvo u Podgorici,  zatražilo je od Radija Antene M da dostave u elektronskoj formi snimak intervjua sa bivšim predsednikom Crne Gore, Vlade i Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem.

ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ ИНТЕРВЈУ У ЕЛЕКТРОНСКОЈ ФОРМИ: Мило Ђукановић изјавама усталасао јавност због могућих елемената кривичног дела

Printskrin

Više državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li u poruci Đukanovića o tome da bi poslednja hapšenja nekadašnjih i sadašnjih visokih državnih funkcionera mogla rezultirati osvetama, ima elemenata krivičnog dela.

Naime, Tužilaštvo bi trebalo da proceni da li će formirati predmet zbog Đukanovićevih stavova u intervjuu, u kom je on nakon poslednjih hapšenja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i jednog od vlasnika Bemaksa, kazao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti" i da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo - društvo osvetnika.

On je kazao da to nije karakteristično “samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta, već da se treba prisetiti da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

- E, ko to ne zna, taj ne razume kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako greši ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sutra - poručio je Đukanović.

V,K.

Usledile su brojne reakcije u kojima se zahteva intervencija tužilaštva koje ni trebalo da ispita da li u "besedi" Đukanovića ima elemenata krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda.

Danas je reagovao Tužilački savet pozivajući sve javne aktere da se suzdrže od izjava koje mogu da se shvate kao pretnja odmazdom državnim tužiocima i rukovodiocima državnih tužilaštava, zbog radnji i odluka koje su doneli, a što je posebno primetno u odnosu na postupanje Specijalnog državnog tužilaštva. Iz TS u saopštenju kažu da od visokih javnih funkcionera i političara očekuju odgovornost i uzdržavanje od javnih istupa kojima se državni tužioci pozivaju da u konkretnim predmetima donesu ili ne donesu određenu odluku.

-Pozivanje na tužilačko postupanje u određenom pravcu, zalaženje u nadležnosti Državnog tužilaštva, kao i preuzimanje zasluga za ostvarene rezultate, po svojoj prirodi ugrožavaju Ustavom i zakonom proklamovanu nepristrasnost i nezavisnost Državnog tužilaštva i urušavaju integritet državnih tužilaca i Državnog tužilaštva. Tužilački savet od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i svih javnih funkcionera, očekuje da svojim izjavama ne dovode javnost u zabludu da su uticali i da uopšte mogu da utiču na donošenje neke tužilačke odluke ili preduzimanje bilo koje radnje tužilaštva - kaže se u saopštenju Tužilačkog saveta.

SUMNjA

Povod za poruku Đukanovićan o osveti i "ćeranju", performans dvadesetak "branitelja Crne Gore" da neće dozvoliti prolivanje "crngorske krvi", bilo je hapšenje Lazovića i Katnića. Njih Specijalno državno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, odnosno za učešće u kriminalnoj organizaciji, a Đukanović je potpisao i peticiju kojom se zahteva Katnićevo puštanje na slobodu odakle bi se branio u danjem postupku, uz medicinski tretman...

Iz Saveta pozivaju sve društvene činioce na poštovanje pretpostavke nevinosti, kao i na suzdržavanje od zahteva za privilegovanim položajem osumnjičenih, u bilo kom predmetu. Ukazuju da je pravo tužioca da predlaže određivanje pritvora, a da o tom predlogu odlučuje sud, na čiju odluku se može uložiti žalba.

Tužilački savet, naime, "očekuje od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbede efikasno postupanje u pritvorskim predmetima, a od državnih tužilaca da sa najvećim stepenom pažnje, samo izuzetno i u skladu sa Ustavom i zakonom i standardima Evropskog suda za ljudska prava, predlažu određivanje pritvora."

- Tužilački savet očekuje od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbede odgovarajuće, blagovremeno informisanje javnosti o radnjama koje preduzimaju, uz obrazloženje donetih odluka, naročito u slučajevima od posebnog interesovanja javnosti. Tužilački savet ohrabruje državne tužioce da uprkos različitim porukama koje se iznose u javnosti, nastave da odluke u predmetima donose nezavisno i efikasno, po principu zakonitosti i jednakosti i da postupanjem isključivo na taj načiin, unapređuju rezultate u gonjenju učinilaca krivičnih dela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala - deo je saopštenja TS.

Iz TS poručuju da svim institucijama ukazuju na obavezu da stvore uslove za suđenje u razumnom roku, naročito u predmetima po optužnicama Specijalnog državnog tužilaštva.

-U konačnom, očekujemo da respektabilan odnos međunarodnih organizacija prema Državnom tužilaštvu bude osnov za dalje jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije - saopšteno je danas iz Tužilačkig saveta.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)