TUŽBOM TRAŽE DRAGULJE: Opali vredni dve milijarde, oduzeti pre više od 12 godina, i dalje vlasništvo države

S.Đ.

16. 03. 2024. u 12:52

ROBERT Fanjek i Antonio Vernon Strelenski tužbom dostavljenom kotorskom Osnovnom sudu tražili su da im se vrati 28 kilograma dragulja vrednih dve milijarde evra, koji su im oduzeti pre 12 godina. O njihovoj tužbi kojom se osim povraćaja dragog kamenja traži i nadoknada štete, odluku će, nakon sprovedenog postupka, doneti sutkinja tog suda Anja Milić Krkeljić.

ТУЖБОМ ТРАЖЕ ДРАГУЉЕ: Опали вредни две милијарде, одузети пре више од 12 година, и даље власништво државе

Foto: Promo

Kroz raniji sudski postupak, za koji prethodni vlasnici tvrde da je bio insceniran i pristrasan, utvrđeno je da su opali uneti u Crnu Goru mimo carinskih propisa, pa su dragocenosti oduzete i proglašene vlasništvom države. Nakon toga opali su smešteni u trezor Centralne banke Crne Gore. Tamo su dočekali i promenu vlasti avgusta 2020.

Nove vlasti odlučile su da prodaju dragulje, ali ih je u tome zaustavio kotorski sud, do okončanja postupka koji su pokrenule osobe od kojih je zaplenjeni i čiji advokat tvrdi da vrede oko tri milijarde evra.

Naime, vlada Zdravka Krivokapića u junu 2021. usvojila je informaciju o postupku prodaje 28 kilograma poludragog kamenja, ali je već početkom naredne godine prodaja obustavljena nakon što je pred Osnovnim sudom u Kotoru usvojena privremena mera zabrane raspolaganja skupocenim kamenjem.

Više pokušaja povraćaja

OSIM što su im oduzeti dragulji Ćupić, Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 u aprilu 2013. Presudu je izrekao podgorički Sud za prekršaje. Od tada Fanjek i Strelenski pokušavaju pokretanjem sudskih postupaka da povrate dragulje. Postupke su pokretali i od njih odustajali pred sudom u Podgorici u dva navrata 2014. i 2019. i u Nikšiću 2017. godine.

Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. doneli Robert Fenjek i Antoni Vernon Strelenski, južnoafrički državljani.

Međutim, javnost je za njih saznala godinu kasnije, kada su Fenjek i Strelenski prijavili policiji Branka Ćupića, vlasnika budvanskog hotela "Belvi" optužujući ga da im je na "prevaru uzeo dragulje".

SDT predmet

U SEPTEMBRU 2022. Specijalno državno tužilaštvo je saopštilo da je formiralo predmet po krivičnoj prijavi da je iz institucija nestalo 5,7 kilograma poludragog kamenja opala.

Policiji su ispričali da ih je Ćupić 2011. sačekao na podgoričkom aerodromu, gde su "zaobišli carinu" i poveo u hotel kao njegove goste, a dragulje ostavio u hotelskom sefu.

Kada je Ćupić, po njihovim tvrdnjama, godinu kasnije odbio da im vrati dragulje, prijavili su ga policiji.

Nakon prijave policija je zaplenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih u septembru 2012. trajno oduzeo jer su, kako piše u rešenju, uneti mimo carinskih propisa što je krivično delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)