POZAJMICA OD 700 MILIONA DOLARA SKUPA: Crna Gora se zadužila da bi vratila stare kredite i uložila u infrastrukturu

I. D. S.

08. 03. 2024. u 06:45

VLADA Crne Gore u sredu je zaključila transakciju državnih obveznica vrednu skoro 700 miliona dolara, iako je samo nekoliko sati pre toga iz Ministarstva finansija saopšteno da se toga dana neće zaduživati.

ПОЗАЈМИЦА ОД 700 МИЛИОНА ДОЛАРА СКУПА: Црна Гора се задужила да би вратила старе кредите и уложила у инфраструктуру

Foto Shutterstock

Prema rečima premijera Milojka Spajića, pozajmica će se koristiti isključivo za otplatu starih kredita i infrastrukturne projekte. Ipak, iz opozicije negoduju, navodeći da je reč o najskupljem zaduženju kroz evroobveznice u istoriji, te da je umesto Evropa sad 2 i većih plata, Vlada uvećala državni dug.

Ministarstvo finansija na londonskoj berzi emitovalo je državne obveznice i zaključilo transakcije u vrednosti od 687 miliona dolara. Obveznice su izdate na rok od sedam godina i po kamatnoj stopi od 5,88 odsto.

- Ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4,2 odsto, ili da je bezrizični euribor na 4 odsto, jasno je koliko su povoljni uslovi. Ovako obezbeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj države - poručio je Spajić.

Veliko interesovanje za ulaganja

MINISTAR finansija Novica Vuković istakao je da je bilo veliko interesovanje investitora za obveznicama Crne Gore.

- Interesovanje investitora koji žele da investiraju iz svog novca u Crnu Goru je bilo ogromno, 4,6 milijardi dolara - saopštio je Vuković koji dodaje da su u tom resoru odgovorno upravljali javnim finansijama i odmah zatvorili valutni rizik i da je urađen hedžing aranžman.

U opoziciji imaju drugačiji stav. Poslanik DPS-a Nikola Milović tvrdi da je reč o najskupljoj pozajmici kroz emitovanje obveznica, u istoriji Crne Gore. Navodi i da se istog dana Hrvatska zadužila sa značajno manjom kamatom od 3,37 odsto, na rok dospeća deset godina, 1,5 milijardi evra.

- Prvi realni pokazatelj nestabilnosti javnih finansija jeste rekordna visina kamatne stope na evroobveznice po kojoj se država zadužila - naveo je Milović.

Ističe i da više nije pitanje po kojoj se kamatnoj stopi zadužuje i koja je njena visina, već da li će Crna Gora biti u mogućnosti da joj neko uopšte da kredit.

I poslanik GP URA Miloš Konatar reagovao je na novo zaduženje.

- Umesto obećanog povećanja plata i životnog standarda dobili smo povećanje državnog duga. Ako tome dodamo i prethodno zaduženje Spajićeve vlade od 159 miliona evra, dolazimo do cifre od skoro 900 miliona novog duga i to samo za nekoliko meseci. Evopu sad 2 niko još nije video, ali je "zaduženje sad" već sprovedeno - navodi Konatar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave