DO VODE "SPECIJALNIM VEZAMA": Rešenje za Bilećko jezero posle susreta sa Dodikom

V.K.

07. 03. 2024. u 10:57

DUGOGODIŠNjI problem korišćenja voda Bilećkog jezera koje delom pripada nikšićkoj opštini mogao bi uskoro da bude rešen.

ДО ВОДЕ СПЕЦИЈАЛНИМ ВЕЗАМА: Решење за Билећко језеро после сусрета са Додиком

D. Curać

Upravo je on jedan od nekoliko tačaka predloženog sporazuma o specijalnim vezama koji je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dostavio predsedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću u Podgorici. Iz Elektroprivrede Crne Gore su poručili da Crna Gora ima pravo na deo hidroenergetskog potencijala Bilećkog jezera i da će se konačno rešenje tražiti u odgovarajućem pregovaračkom postupku.

Bilećko jezero je veštačka akumulacija, nastala 1965. izgradnjom brane na reci Trebišnjici, koja u dužini od 11 kilometara, razgraničava Crnu Goru i Republiku Srpsku. Četiri petine površine jezera su u opštini Bileća u RS, a jedna petina, odnosno 18 odsto, pripada nikšićkoj opštini u Crnoj Gori. Struju iz hidroenergetskog sistema "Trebišnjica" dobijaju BiH i Hrvatska. Brojni pokušaji Crne Gore koji su išli preko Sarajeva, da se sa BiH dogovori šta joj pripada od tog hidroenergetskog potencijala, bili su bezuspešni.

Crna Gora za razliku od Hrvatske nije učestvovala u izgradnji sistema "Trebišnjica". Iz Ministarstva energetike i rudarstva podsećaju da država nikad nije dala pisanu saglasnost za njegovu realizaciju i potapanje dela svoje teritorije. To odobrenje je, navode, dala savezna komisija za vode SFRJ, bez pisane saglasnosti crnogorske strane.

Potop

POVRŠINOM od oko 33 kvadratna kilometra, potopljeno je više od pet miliona kvadratnih metara crnogorske teritorije. Najveća dubina jezera je 104 metra i nalazi se na oko 400 metara nadmorske visine. Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Na nedavnom sastanku predsednika Skupštine CG Mandića, predsednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića, predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i njihovih kolega iz Republike Srpske –generalnim direktorom ERS Luke Petrovića i gradonačelnika Trebinja  Mirka Ćurića, naglašeno je da je potrebno što pre naći rešenje da se deo voda koje se nalaze u Bilećkom jezeru, a pripadaju Crnoj Gori, kao i korišćenje u vidu zemljišta koje je potopljeno za potrebu izgradnje samog jezera, valorizuju na korist Crne Gore, a prvenstvenom opštine Nikšić. Tokom sastanka je apostrofirano da su Nikšić i Trebinje u julu prošle godine na Vučjem dolu postali gradovi pobratimi, čime je „ovekovečena tradicionalna sloga koja krasi odnose ova dva grada u prošlosti“.

-Drago mi je što postoji dobra volja sa obe strane da se to pitanje reši na obostrano zadovoljstvo. Opština Nikšić će u komunikaciji sa Vladom Crne Gore pokušati da nađe model po kom bi ostvarila prihode koji joj eventualno pripadaju, poručio je Kovačević.

U dubinama jezera ostalo je nekoliko crkava! Žitelji sela Miruše  podigli su  crkvu posvećenu Svetom Savi, sličnu onoj koja je ostala na dnu akumulacije. Manastir Kosijerevo premešten je u Petrovićima takođe u nikšićkoj opštini. Pod vodom su ostali špilja u Repovića prodoli , kao i Božovića pećina, staro naselje u Služnicama, rimski put koji je vodio sve do Cavtata...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!