BRĐANIN SPREMA TUŽBU: Oglasio se smenjeni direktor Uprave policije Crne Gore

V.K.

04. 03. 2024. u 16:56

SMENjENI direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin saopštio je da je odluka Vlade o njegovoj smeni nezakonita i najavio novu tužbu Upravnom sudu.

БРЂАНИН СПРЕМА ТУЖБУ: Огласио се смењени директор Управе полиције Црне Горе

Vlada Crne Gore

On je izjavio da je nezakonit postupak koji je vodio mom razrešenju.

- Upravni sud Crne Gore presudom (U12564/2023), kojom sam ponovo vraćen na dužnost u decembru 2023. godine, nedvosmisleno je utvrdio da su posebni izveštaji direktora Uprave policije, time što nisu blagovremeno razmatrani od strane Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore, zapravo prihvaćeni. Identičan pravni stav je naveden i u presudi Upravnog suda Crne Gore (U3274/2021) povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost. Ukratko, neblagovremeno razmatrani posebni izveštaji direktora Uprave policije, podneti prethodnom a razmatrani od aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore, predstavljaju izigravanje Zakona o unutrašnjim poslovima i nepoštovanje presude Upravnog suda i pravnih stavova izraženih u sudskoj praksi Crne Gore - saopštio je Brđanin.

Kako je naveo, "Vladina odluka o mom razrešenju zasnovana na nezakonitom postupku je formalno i suštinski nezakonita, a sa materijalnog stanovišta neodrživa."

- Radi se o grubom ignorisanju mehanizma predviđenog Zakonom o unutrašnjim poslovima, ali i pravosnažne sudske presude. Sadržaj odluke Vlade je, do sad, neviđen u našoj pravnoj praksi i, takođe, nezakonit. To predstavlja konačno zakucavanje u lancu oglušenja o zakonske norme i sudske odluke koje će, nesumnjivo, imati višeslojne posledice po različite procese od državnog interesa u kojima se meri privrženost države Crne Gore vladavini prava - navodi Brđanin u saopštenju.

On je kazao da ne želi ovom prilikom da ulazi u "komentarisanje motiva onih koji su silom indukovali ovakav postupak", ali je istakao da izražava zabrinutost, kao, kako kaže, profesionalac kojem je zakon bio i ostao vodilja u radu, kada se zakonske norme ne poštuju, a posebno na tom nivou.

-Ukoliko Vlada Crne Gore ne stavi van snage nezakonitu odluku o mom razrešenju podneću tužbu Upravnom sudu, kako bi se u sporu pune jurisdikcije, sada već treći put, poništilo još jedno nezakonito rješenje Vlade Crne Gore - dodao je Brđanin.

Istakao je da se time se ne štite samo njegova prava, već i prava svih ostalih pojedinaca, građana ili pravnih lica u sličnim situacijama.

- Preko dve decenije sam profesionalno u policiji, na sve pozicije sam dolazio u skladu sa obrazovnim i iskustvenim referencama, niko me nigde nije preporučivao niti štitio, a sudske sporove sam vodio sa različitim vlastima, dajući maksimum u realizaciji profesionalnih obaveza i čuvanju, u meri svojih mogućnosti, integriteta institucije. Neću da budem saučesnik u politizaciji policije onima koji su javno glasni u priči o profesionalizmu i još glasniji u pokušajima kriminalizacije svakog ko im se suprostavi u dostizanju partikularnih interesa. Ovde se ne radi o tome da ja uporno želim da budem direktor Uprave policije, već sam uporan u pristupu da ukažem da niko, pa ni Vlada, odnosno pojedini političari, ne mogu da odlučivati o bilo čijoj sudbini gazeći zakon. Razumem da su takvi kao ja nepoželjni mnogim vlastima, ali verujem da to sad razume i značajan deo zainteresovane javnosti - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave